Felkiáltójel az utókornak

2022.10.11. 15:00

Megmarad mementóként a vörösiszap szintjét őrző fal

Közösségi célt szolgál az a devecseri ház, amelynek falán mementóként meghagyták a 12 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa nyomait, az iszap szintjét.

Tóth B. Zsuzsa

Devecserben egyetlen ingatlan őrzi már csak a 12 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa nyomát, az iszapömlés szintjét. A Szent Imre utca 1. számú háznál emléktáblát avattak, az ingatlant közösségi célra hasznosították

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A katasztrófa évfordulóján rendezett ünnepségen avattak emléktáblát a ház falán. Az ünnepségen Ferenczi Gábor polgármester elmondta az ingatlanról, hogy abban kapott helyet a Magyar Vöröskereszt devecseri központja, amelynek dolgozói akkor és azóta is aktívan részt vesznek a közösség életében karitatív tevékenységükkel. 
– Ez az ingatlan, a Szent Imre utca 17. számú ház Szabó István egykori devecseri háziorvos tulajdonát képezte. 2014 őszén azzal szembesültem, hogy az épület már egy osztrák banké. A város alapvető érdeke volt, hogy az ingatlant valamilyen módon megszerezze; ha már az orvosé nem maradhatott, legalább az önkormányzat visszavásárolhassa a banktól. Ez megtörtént, hárommillió forintért megvásárolta az önkormányzat az ingatlant, majd felújítottuk. A házban kialakítottunk egy szolgálati lakást, amelyben jelenleg a védőnő lakik, továbbá a Vöröskereszt és a helyi polgárőr-egyesület székhelye kapott helyet itt – mondta a polgármester. 

20221004.Devecser. Megemlékezés a vörösiszap katasztrófa 12. évfordulóján..Fotó: nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.
Fotós: Nagy Lajos/Napló

Hozzátette, hogy az emléktábla szimbolizálja mementóként, hogy ezelőtt 12 évvel volt egy katasztrófa. A városban ez az egyetlen olyan ingatlan van, ahol még látszik a vörösiszap-kiömlés nyoma. Szeretnék, ha ez megmaradna az utókornak felkiáltójelként, hogy ezután ne történhessen hasonló ipari baleset. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában