Megemlékezés Veszprémben

2022.10.23. 20:00

Megvédték hagyományainkat és értékeinket

Az 1956-os felkelők máig reményt és példát adnak számunkra, hangsúlyozta ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen vasárnap.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az 1956-os forradalom hősei életüket adták azért, hogy ma egy szabad, sikeres és boldog Magyarország polgáraiként élhessünk, fogalmazott beszédében Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP). 
Felidézte, Veszprémben 1956. október 23-án a Veszprémi Vegyipari Egyetem hallgatói nagygyűlést tartottak a Petőfi Színházban több más város egyetem küldötteivel. A több száz hallgató két ellenszavazat mellett megalapította a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, és húszpontos felhívást is elfogadtak, másnap pedig elégedetlen csoport gyűlt össze az egyetemnél, és ezzel megindultak a helyi forradalmi események. Hozzátette, Brusznyai Árpád felelős döntéseket hozott a Veszprém Megyei Forradalmi Tanács elnökeként az ifjúság védelmében és a törvényes rend fenntartásáért, ennek ellenére a szelíd forradalmár később a kádári megtorlás áldozatává vált. 

A polgármester kitért rá, a szomszédban pusztító háború következményei ránk is hatással vannak, lehet, hogy megszokott életünk kényelmét részben fel kell adnunk, ez azonban nem nagy lemondás ’56 hőseinek áldozatához képest. Magyarország a béke mellett van, készek vagyunk megvédeni hagyományainkat és értékeinket – ez Brusznyai Árpád és mártírtársainak halálának máig ható üzenete, húzta alá Porga Gyula.
A megemlékezésen Simonffy András Rozsda ősz című művének részletét mondta el Sipos Imre színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője. Az eseményen műsort adott Herczku Ágnes és a Banda. A rendezvényt koszorúzás zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában