Veszprém a harmadik

2022.10.14. 19:00

Népszámlálás 2022 – A megyeszékhelyen élők fele elküldte válaszait 

Most vasárnap, október 16-án éjfélkor véget ér a népszámlálás online önkitöltési szakasza. Az eddigiek szerint Veszprém a harmadik a megyei jogú városok esetében a kitöltési arány tekintetében. A megyeszékhelyen élők fele már végzett a válaszolással.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

Ezen a héten még a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül mindenki önállóan megválaszolhatja a kérdéseket. Az adatszolgáltatást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, október 17-től már csak számlálóbiztosok segítségével tölthető ki a kérdőív – tájékoztatta lapunkat a KSH, a Központi Statisztikai Hivatal. A közleményből kiderült, hogy jó néhány háztartásban ugyan elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet. A rendszer folyamatosan, napi 24 órában működik és fogadja a kérdőíveket, sokan élnek is a lehetőséggel, éjjel válaszolják meg a kérdéseket.

A népszámlálás október elsejei indulásától péntek reggelig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet. A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (48,8 százalék). A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50 százalék). 

A kérdőív online kitöltése egy két-három tagú család esetében mindössze fél órát vesz igénybe. A kitöltéséhez szükség van arra az egyedi belépési kódra, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérőlevélben szerepel. 
Akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, térítésmentesen használhatják a közkönyvtárak számítógépeit, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon is ki lehet tölteni online a kérdőíveket, illetve kérhetjük családtagjaink, barátaink segítségét. 

A KSH október 1. és november 28. között népszámlálást tart, amelyben a részvétel kötelező. Célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. A gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen azok megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat a KSH összesített formában hozza nyilvánosságra, semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában