Erdők Hete huszonhatodik éve

2022.10.11. 17:00

Pedagógusok és erdészek találkozója a Balaton-felvidéken

1997 óta minden év őszén rendezik meg hazánkban az Erdők hete rendezvénysorozatot, melynek célja értő módon bemutatni a nagyközönség számára erdeinket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek közreműködésével. Az egyhetes programsorozat – közel száz esemény – az erdészeti erdei iskolák hálózatára és oktatási programjára épült.

Müller Anikó Hanga

Idén a Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája adott otthont a dunántúli erdészeti erdei iskolák regionális találkozójának, mely egyben a XXVI. Erdők hete megnyitója volt. A dunántúli erdészeti erdei iskolák, a gyenesdiási Festetics Imre Élményközpont és a Nyírerdő Zrt. erdei iskolás szakemberei a nyitórendezvényen közel ötven pedagógusnak mutatták be erdei iskolás foglalkozásaikat, programkínálatukat. Tartalmas, hasznos találkozások, beszélgetések, eszmecserék töltötték ki a gazdag programokkal tarkított őszi napot. Erdészeti, erdőpedagógiai, módszertani és népművészeti témákat érintve betekintést kaptak a résztvevők a házigazda erdei iskola életébe. Erdőpedagógia foglalkozásokon, tanösvénytúrán ismerkedtek az erdészek munkájával, az erdők élővilágával. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója megnyitójában kiemelte, az idei Erdők hete a hazai erdőgazdálkodás fenntarthatóságára hívja fel a figyelmet. – Az erdő, a társadalom igényei és szükségletei közötti harmónia elérésére törekszünk. Úgy kell ma élnünk, hogy a jövő elől ne vegyük el ennek a lehetőségét. A felelősség környezetünkért, az erdőért nem vitatható – hangsúlyozta Varga László. 

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára hozzátette, a rendezvénysorozat célja a társadalom számára az erdőkkel kapcsolatos aktuális kérdések ismertetése. – Október első hetében számos rendezvényt kínálunk az erdők iránt érdeklődők számára. Az állami erdőgazdaságok által működtetett több mint harminc erdei iskola kidolgozott tematikára alapozva szólítja meg a felnövekvő és már felnőtt generációt – emelte ki a főtitkár. 

 

Az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke, Nagy Frigyes Vince személyes élményét mesélve hívta fel a figyelmet arra, hogy az erdei iskolákban tevékenykedő, az erdőkért dolgozó szakemberek az erdőpedagógiai foglalkozások során példaként és hiteles forrásként állnak gyermekeink előtt. Az Erdők hetén országszerte számos terepi erdei program, vezetett túra, erdőpedagógiai foglalkozás, előadás várta az érdeklődőket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában