Bejárás a várban

2022.10.10. 20:01

Többfunkciós kulturális térként újul meg az ikonikus veszprémi épület

Felújítják, átalakítják és bővítik a várban található egykori Simoga-ház melléképületét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A helyszínen hétfőn délután tartottak bejárást.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester a bejáráson

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Vár utca 17. szám alatt található az egykori Simoga-ház barokk kori melléképülete, ahol korábban a Várkert étterem működött. Az étterem bezárása óta az épület üresen állt, udvarán elburjánzott a növényállomány. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megkezdődött az épületegyüttes megújítása. 
Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) bevezetőjében arról beszélt, a Vár utca 17-ben történő beruházás – hasonlóan az egykori gyermekkórház és a Ruttner-ház felújításához – során egy használaton kívüli épület újul meg és kap a korábbihoz képest új funkciókat. 
Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. sajtófőnöke elmondta, a beruházásnak köszönhetően 600 négyzetméternyi új terület jön létre öt teremmel, amelyek kulturális-művészeti események megtartására lesznek alkalmasak. Az épületben kávézó, rendezvény- és kiállítótér is helyet kap, a pincerész a Művészetek Háza digitális alkotóműhelyének otthona lesz, míg a korábbi lapos tetős építmény bővítésének köszönhetően egy többfunkciós, mintegy 70 látogató befogadására alkalmas előadóterem jön létre. 
Az épületet és környezetének megújítási terveit Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek dolgozták ki. Utóbbi a bejáráson elmondta, az épületet négy, összesen több mint 2000 négyzetméter területű udvar veszi körbe. Hozzátette, a Csikász Galéria melletti udvarról a látogatók a várfal melletti kertrészbe is átjuthatnak majd közvetlenül, utóbbi pihenőterületként funkcionál majd, de szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A beruházás részeként megújul a tűztorony udvara is, itt például új gyilokjáró épül. 

Schmidt István, a Veszprém 2030 Kft. munkatársa elmondta, a munkálatok megkezdésekor régészeti feltárást végeztek a szakemberek, amelynek során számos hasznos információhoz jutottak a régészek, valamint többek között 13. és 16. századi pénzérmek is előkerültek. 
Kuti Attila, a kivitelező cég ügyvezetője elmondta, a bontási munkálatokkal szinte teljesen végeztek, és a kert felőli oldalon megkezdődött az építési munka is, például újrafugázták a várfalat. A terület és az épület átalakítása és felújítása várhatóan 2023 májusára készül el, a kivitelezés költsége nettó 2,2 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában