Zirci ablakok

2022.10.02. 07:00

Történetek Vanília néniről és régi zirci vendéglősökről

Valéria helyett Vanília néninek nevezték a gyerekek az egykor híres Liget cukrászda felszolgálóját, a tulajdonos lányát. A Bergli kocsma falióráját pedig mindig úgy állították át, hogy reggelig nyújthassák a mulatozást. Cuhavölgyi Klára helytörténeti gyűjtéseit a régi zirci vendéglőkről szórakoztatóan tálalja. 

Rimányi Zita

Kétszáz éves ház lecserélt ablakkereteibe kerültek a zirci vendéglők archív fotói, régi történeteinek leírásai, a Reguly-múzeum kávézójában láthatók, olvashatók el

Fotós: Rimányi Zita/Napló

A Történetek a zirci ablakokból kiállítássorozat első tárlata a Reguly-múzeum kávézójában a régi zirci vendéglőket mutatja be, Cuhavölgyi Klára helytörténeti gyűjtései alapján. Kétszáz éves ház lecserélt ablakkereteibe kerültek az archív fotók, a régi történetek leírásai. Érdemes beleolvasni a múlt értékeinek szórakoztató tálalásába. Kiderül például, hogy az egykor híres Liget cukrászdát megnyitó Piedl András édesapja Olaszfaluból származott, cipészmesterként dolgozott. Először fia is követte példáját, majd meggondolta magát, édességekkel kezdett foglalkozni. Az olasz fronton szolgált katonaként, miután hazatért, megnősült. Egyik gyermekét hívták Valériának, aki a felszolgálásban segített, és mivel annyira kedves volt, a gyerekek elnevezték Vanília néninek. 

Cuhavölgyi Klára
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Stefi sógornő receptjei

Piedl András kávémérésének és cukrászdájának a Rákóczi téri zöldségesbódé helyét nézte ki. Maga, felesége és sógornője dolgozott a cukrászműhelyben, irányították a segítőket. Főként régi családi receptek alapján sütöttek, az ulmi kenyér leírását például még bevándorló őseik hozták magukkal, ez egy püspökkenyér jellegű sütemény, citromhéj kerül bele. Stefi sógornő pedig ismerte az akkoriban elegánsnak, divatosnak számító torták titkait, amelyeket Budapesten lesett el, ahol grófi családnál társalkodónőként alkalmazták. Így készülhetett Zircen például bécsi eredetű homokzsák, aminek jellegzetes szivar alakja és habos-diós tölteléke van. Szaloncukrot is árultak, saját készítésűt és habcsókokat dísznek a karácsonyfákra. A sors fintora, hogy Bandi bácsi az államosítás után vállalati alkalmazottként vezethette egykori műhelyét.  

Férfiak, nők felváltva

Hajdan nevesnek számított a zirci Kukoda is, főleg a piacra érkező kanászok gyűltek össze benne, és Savanyú Jóska betyár emberei itt számoltak el, olykor számoltak le egymással. A kocsma étlapján állandóan szerepelt zónapörkölt és szalontüdő. Az egykori Kismalom vendéglátóhelyről azt érdemes megemlíteni, hogy gyógyszerész nyitott a gőzmalom szomszédságában fürdőt, férfiak és nők részére felváltva biztosítva a használatát.  

A Hattyú szálloda és vendéglő ott működött, ahol ma a könyvtár található. Punk kávéháznak nevezték a helybeliek, tulajdonosa fővárosi lapokban hirdette, arra biztatva az embereket, nyaraljanak a vadregényes Bakonyban. A Hindler-féle vendéglőben a Rákóczi téren ismeretterjesztő előadásokat, korcsolyabálokat is tartottak.

A Bergli órája mindig késett

A Bergli kocsma egy kis dombon állt a kórház közelében. Az épületben helyezték el az olvasókör könyveit és a céhládákat, és faliórája különleges jelentőséget kapott. Másképp járt, mint a többi zirci óra: mindig úgy állították át, hogy akár reggelig nyújthassák meg a nyitvatartást, és itt mulathassanak azok, akiknek a többi, időben bezárt helyről el kellett jönniük. Az egykori Rezeli-féle vendéglőt ma Bagolyvárnak nevezik, ez a város egyik legrégebbi épülete, a ciszterciek első rezidenciája volt itt. A régi időkben konyhájára az arborétum taván meghízott jeget szánkóval szállították. Hajdani tulajdonosa a győri húsgyárban tanulta a finom felvágottak készítését, azokkal vonzotta vevőit. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában