Váltás az alakulat élén

2022.10.03. 14:00

Új parancsnok irányítja a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központot októbertől

Az alakulat új parancsnokává az eddigi helyettest, Bardon Tamás ezredest nevezte ki Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka. Berec Zoltán dandártábornok, a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) eddigi parancsnokát áthelyezték a Magyar Honvédség Parancsnoksága Műveletszintű Feladatokat Végrehajtó Eleme Összhaderőnemi Műveletvezetési és Irányítási Központ parancsnokhelyettesi beosztásába.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az átadás-átvétel ünnepi állománygyűlését hétfőn délelőtt tartották az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A leköszönő és az új parancsnok aláírták az átadás-átvételről szóló jegyzőkönyvet, majd Berec Zoltán átadta a csapatzászlót utódjának, Bardon Tamásnak. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy arról beszélt, gyorsítani kívánják a haderőfejlesztési programot. Ennek lépései a készenléti és készültségi szolgálat készenléti határidejének csökkentése, a harceljárások megváltoztatása, a haditechnikai fejlesztések felgyorsítása, valamint a szervezeti felépítés megváltoztatása. Utóbbi indokolta a váltást a MH LMVIK élén. Minden haderőnemnek – szárazföldi, légierő, kibervédelmi, különleges műveleti parancsnokság – önálló parancsnoksága jön létre, hogy felkészítsék az állományt a különböző feladatokra. Emellett létrejön a legfelsőbb szinten az Összhaderőnemi Műveleti Központ, ami az összes feladatot vezeti. Ebben a struktúrában kap fontos szerepet Berec Zoltán. Az altábornagy megjegyezte, az alapcél továbbra is az, hogy minél több kiképzett, bevethető katonája legyen a honvédségnek. 

Berec Zoltán beszédében kiemelte, négyéves parancsnoki időszakában kidolgozták azt az átfogó vezetési koncepciót, amelynek részeként kialakították a ma MH LMVIK néven működő szervezetet. Hozzátette, új beosztásában is a légierő műveleti vezetéséért és irányításáért dolgozik majd, szoros kapcsolatban áll az alakulattal és az újraalakuló légierő parancsnoksággal. A dandártábornok köszönetet mondott kollégáinak a közös munkáért. Bardon Tamás köszöntőjében arról beszélt, az MH LMVIK elé kitűzött honvédelmi célok eléréséért, valamint a Veszprém városával és a társszervezetekkel kialakított gyümölcsöző kapcsolatok fejlesztésén dolgozik tovább. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában