A humor is otthon van a Csicsergőben

2022.11.23. 07:00

A Családbarát Köznevelési Intézmény Díjat kapta meg a csetényi óvoda

Magyarországon első óvodaként érdemelte ki a Családbarát Köznevelési Intézmény Díjat a Csetényi Óvoda és Mini Bölcsőde. A Pedagógus Expón vették át képviselői, akik úgy érzik, arra jók a szakmai találkozók, hogy újra meg újra ráeszméljenek, mennyire nagy a felelősségük a családok, a gyermekek életében, és mennyire fontosak maguk is, a saját lelki teherbírásuk.

Rimányi Zita

– Budapesten ötödik éve rendezi meg Balatoni Kata a Pedagógus Expo elnevezésű programot, amelyen szakmai előadásokat hallgathatunk meg és új ismeretekre tehetünk szert. Igyekszünk mindig megújulni, fejlődni. Évek óta részt veszünk e rangos eseményen, több száz pedagógussal együtt. Egy valódi élmény, feltöltődés, csapatépítés mindannyiunknak. Legutóbb többek közt olyan karácsonyi játékfűzést gyakoroltunk, amit másnap már kipróbáltunk itthon a mi ovisainkkal. Arról se nagyon hallottunk mi még a főiskolán, hogy a humor mennyire fontos eszköz a nevelésben, és a cinkosai kell legyünk sokszor a kisebb-nagyobb gyerekeknek, hogy olyan kötődés alakuljon ki, ami meghatározó. Ezúttal is emlékeztettek bennünket arra a neves előadók, mennyire fontos a feladatunk, mennyire nagy felelősségünk van a családok, a gyermekek életében, miközben arra is újra ráeszméltünk, mennyire fontosak vagyunk mi magunk, mindannyian, akik gyermekekkel dolgoznak. Arra kell törekednünk, hogy lelki egészségünket megőrizzük, mert a kiégés megelőzése nélkül nem tudunk igazán sokat tenni a ránk bízottakért. Egyébként mi többek közt pszichológiai előadások, továbbképzések révén igyekszünk elérni, hogy a megterheléseket jól tudjuk kezelni, azaz lelkileg is karban tartsuk magunkat – hangsúlyozta Kelemen Anita, a Csetényi Óvoda és Mini Bölcsőde vezetője. Idén ráadásul kis csetényi csapatuk elismeréssel térhetett haza az expóról.


A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2022-ben megalapította a Családbarát Köznevelési Intézmény Díjat és azt Magyarországon első óvodaként a Csicsergőnek is nevezett óvoda érdemelte ki, képviselői a Kongresszusi Központ színpadán vették át. Mindenki arra vágyik, hogy elismerjék, hogy lássa és tudja azt, hogy munkája nem hiábavaló – így vélik és ezért esik annyira jól nekik a díj. Régóta ismerik törekvéseiket, erőfeszítéseiket a szakemberek, szerintük ezért eshetett rájuk a választásuk.

A Csicsergő óvoda közössége olyan, mint egy különleges ásványkarkötő, sokszínű, mégis egyedi, akárcsak az intézmény udvara
Forrás: Csicsergő óvoda

– Jó az, ha mások is látják, a mi óvodánkban mindenki egyformán fontos, fontos része a közösségnek. Olyanok vagyunk, mint egy különleges ásványkarkötő, amely sokszínű, mégis egyedi. Az elmúlt évek alatt egymáshoz csiszolódtunk, alkalmazkodtunk, segítettük egymást és ma már tudjuk, egy közösség vagyunk és összetartozunk. Összetartozunk mi, a kollektíva tagjai és összetartozunk a gyermekekkel, a szülőkkel. Olyanok vagyunk így együtt, mint egy nagy család. Odafigyelünk egymásra, támogatjuk, segítjük egymást, együtt örülünk és együtt szomorkodunk, miközben a középpontban a gyermek áll – fogalmazott az intézményvezető. Példaként megemlítette, hogy arra törekszenek, a szülők valóban partnereik legyenek, azonnal reagálnak minden kérésükre, megkeresésükre. Folyamatosan kérik, hogy tartsák velük a kapcsolatot, amit sok rendezvénnyel erősítenek meg, amiken felnőttek, gyerekek együtt szórakoznak. "Ne fáradjunk bele tenni a jót" – ez Ferenc pápa üzenete és a mi üzentünk is így advent idején – mondta el Kelemen Anita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában