Tárgyalni kell az oroszoknak és az amerikaiaknak

2022.11.17. 20:09

A kormányzat a magyar emberek érdekeit képviseli

Menczer Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát fogadta országjáró programja keretében Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában csütörtökön este.

Kovács Erika

Mondjunk nemet a szankciókra elnevezésű fórumon szólalt fel Menczer Tamás külügyi államtitkár

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Kezdettől a béke oldalán áll a kormányzat, amiért mindent meg kell tenni, ezért tárgyalni kell az oroszoknak és az amerikaiaknak – mondta Menczer Tamás az orosz–ukrán háborúról. Hozzátette, itthon a béke szót a kormányon és a kormánypárton kívül más nem mondja ki. A kormányzat a magyar emberek, a családok oldalán áll, érdeküket képviseli, hogy működjön a gazdaság. Az államtitkár kiemelte, magyar érdek az energiabiztonság, hogy a családok tudjanak fűteni, megmaradjanak a munkahelyek, működjön a gazdaság. Az orosz olaj lehetővé teszi, hogy az üzemanyag literenkénti ára Magyarországon a legolcsóbb. Ha egy ideig nem jönne orosz olaj az országba, akkor sem sérülne az ellátás, mert van elegendő stratégiai tartalék. Azt mondta, orosz gáz nélkül a magyar gazdaság és az ellátás nem működik, illetve nem lehetséges, a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik. 

– Emiatt nem támogatjuk a különféle brüsszeli szankciókat – fogalmazott. Nincs tengerpartunk, így vízi úton nem juthatunk hozzá az energiához. Elhangzott, a brüsszeli szankciók bevezetése egyfelől árrobbanást eredményezett, így a békeidős tarifákhoz képest 10,14 szeresére nőttek az energiaárak, másrészt inflációhoz vezetett. 

A nemzeti konzultációról az államtitkár aláhúzta, kitöltésével megmutathatjuk a világ előtt is az egységet, mely erősíti a magyar emberek érdekeit képviselő kormányt, és kedvezően érinti a különféle nemzetközi tárgyalásokat is. 

A brüsszeli szankciók ellen és a nemzeti konzultáció jelentősége mellett állt ki köszöntőjében Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester is. Az előadás után a vendég kérdésekre válaszolt. A fórumon Pásztor Márk, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze szép dalokkal ajándékozta meg a megjelenteket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában