Egészség

2022.11.21. 14:00

A legfontosabb feladat a cukorbetegség megelőzése

Diabétesz világnapi rendezvényre várta az érdeklődőket a Várpalotai Diabétesz Klub - Cukorbetegekért Alapítvány. Az évtizedes múltra visszatekintő, ezúttal a Szent István úti inkubátorházban megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire.

Szabó Péter Dániel

Kóti Lászlóné, a több, mint három évtizede működő Várpalotai Diabétesz Klub elnöke elmondta, rendszeresen szerveznek programokat, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire Fotó: Szabó Péter Dániel

A rendezvényen Kóti Lászlóné, a szervezet elnöke némi történelmi visszatekintést követően elmondta, Várpalotán harminchárom éve működik Diabétesz Klub, 1994 óta alapítványként próbálják segíteni a diabétesszel élőket, s tenni a megelőzésért. Ennek egyik fontos eleme minden év novemberében a diabétesz világnapi rendezvény.

– A prevenció kiemelt terület, ezért kapcsolódó előadásokat szervezünk az érdeklődőknek, valamint az egészséges életmód fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Rendszeres mozgással és egészséges étrenddel ugyanis sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük, illetve kordában tartsuk a betegséget – hangsúlyozta Kóti Lászlóné, akitől megtudtuk, ennek jegyében tavasszal megrendezték a nordic walking pozitív hatásaira rávilágító Botra fel! napot, de minden olyan rendezvényen örömmel ott vannak a városban, ahol tenni tudnak a fenti célok megvalósulásáért.

Campanari-Talabér Márta polgármester is köszönetet mondott az esten az alapítvány prevenciós munkájáért. – Ma Magyarországon közel több mint egymillió cukorbeteg van. Ma még döntően az idősebb korosztály tagjai küzdenek ezzel a betegséggel, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a 20 és 27 év közötti lakosság közel tíz százaléka lesz a közeljövőben cukorbeteg. Mindez felhívja a figyelmünket arra, hogy sok mindenen, elsősorban az életmódunkon kellene változtatni, hiszen ez az, amit mi meg tudunk tenni, hogy ne alakuljon ki a diabétesz – mondta el Campanari-Talabér Márta.

Bajkóné Tóth Erzsébet, a Szent Donát Kórház ápolási igazgatója arról beszélt, nagyon fontos törekvés az, hogy a diabétesszel érintettek a betegséget egyensúlyban tartsák, így megelőzzék a különböző szövődményeket. Ehhez nyújt óriási segítséget a Várpalotai Diabétesz Klub, amelynek működését az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 100 ezer forinttal támogatta a várpalotai kórház. 

A megnyitót követően a izgalmas, a témához kapcsolódó tájékoztatókat hallgathatott meg a közönség a világnapi rendezvényen. Horváth Péter Őssejtekről a diabéteszeseknek címmel, Lestyán János Egészségünk megőrzése idős korban címmel tartott előadást az inkubátorházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában