Szemléletformálás

2022.11.24. 15:00

Avarégetés: nem tilos, de szabályozott

Az őszi, téli avarégetés még mindig gyakori módja annak, hogy a kerttulajdonos megszabaduljon a lehullott levelektől, ágaktól, kerti nyesedéktől, bár ahol van rá mód, a komposztálást is egyre többen választják. Mindez egyelőre önkormányzati hatáskör. Káptalanfán nincs tűzgyújtási tilalom, tudtuk meg Csordás Gáspártól. A település polgármestere lapunk kérdésére elmondta, annak ellenére, hogy nincs tiltva, egyre kevesebben égetik az avart, sokkal inkább a komposztálást részesítik előnyben.

Szijártó János



A szemléletformáláshoz jelentős mértékben hozzájárult az a néhány évvel ezelőtti akció, amikor egy környezetvédő szervezet közreműködése folytán az itt lakók közül sokan jutottak komposztálóládához. A faágat, nyesedéket viszont az önkormányzat által nyújtott szolgáltatás részeként ledarálják, abból hasznosítható aprítékot készítenek.

Badacsonytördemic és Badacsonylábdihegy belterületén lombégetés céljából nem lehet tüzet gyújtani, válaszolta munkatársunk kérdésére Horváth Zoltán polgármester. Hozzátette, a grillezés természetesen engedélyezett, de ha valaki például egy köbméter levelet, gallyat gyújt meg, az már számíthat szankcióra. Aki viszont külterületen szeretne égetéssel megszabadulni a száraz növényi hulladéktól, annak a területileg illetékes tűzoltósággal kell felvennie a kapcsolatot, ők adhatnak erre engedélyt.

Bazsi polgármestere, Szentes László válaszában kifejtette, hogy náluk helyi rendelet ugyan nem tiltja az avarégetést, de szabályozzák, és eszerint kizárólag száraz kerti hulladékot lehet meggyújtani, azt is csak a hétfő reggeltől szombat délig terjedő időszakban. Bazsiban egyébként nem túlzottan jellemző az égetés, egyre többen választják a komposztálást. A fás szárú hulladékot itt is begyűjti az önkormányzat, hogy ezzel is segítsék a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában