Középpontban a gasztronómia

2022.11.14. 14:00

Az értékeket őrizték meg a nyirádi vigasságokon

A Márton-napi vigasságot a Lépésről-Lépésre Együtt Alapítvány a Hungarikum pályázat támogatásával szervezte meg. Az eseményhez kapcsolódott az előző napi sümegi pálinka mustra, valamint a nyirádi óvodások esti lámpás felvonulása.

Tóth B. Zsuzsanna

Navracsics Tibor az értékmegőrzés fontosságáról szólt a vigasságokon, a rendezvényen a helyi gasztronómiai értékeket ismerhették meg a résztvevők 

Forrás: Nyirád Önkormányzat

A vigasságokat Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter nyitotta meg méltatva a kezdeményezést és szólt az értékmegőrzés fontosságáról. Mint mondta, örvendetes, hogy a nyirádiak felismerték ezt és nagy hangsúlyt fektetnek rá. V. Németh Zsolt, a Hungarikum Bizottságot képviselő és a magyar életmódot védő miniszteri biztos a Márton-naphoz köthető szokásokról beszélt. Leszögezte, ha egy településnek nincs kiemelkedő értéke, rendezvényeit csoportosíthatja a gasztronómia témája köré, így jó lehetősége nyílik bemutatni a helyi ízeket. Nagy Gábor polgármester a helyi értékőrzőkről szólt, kiemelve munkájuk jelentőségét.  Ambrus Lajos a készülő, Kincsünk az ecet című könyve anyagát mutatta be és ecetkóstolót tartott, amelyen saját készítésű körte- és almaecettel kínálta az érdeklődőket. Beszélt az ecetkészítés folyamatáról, a végtermék pozitív hatásairól. Somogyi Zoltán Max gasztro tanácsadó a gasztronómia és az egészség kapcsolatát ismertette.  

A közös ebéden kemencés libacombot szolgáltak fel káposztával, házi kenyérrel, majd a bor és az ételek harmonizációjáról volt szó a szakmai előadáson és fórumon. A programon a környékbeli települések polgármesterei, civil szervezetek képviselői és vállalkozók vettek részt. Az eseményen a helyi Mi kis falunk kincse kisüzem termékeit állították ki és a Nyirettyű Népzenei Együttes közreműködött.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában