Világháló

2022.11.19. 11:00

Az idősebbeknek is ismerniük kell a számítógépeket

Pár tíz évvel ezelőtt a világ több szempontból is korábban elképzelhetetlen fejlődési szakaszhoz érkezett; az információs technológia legelső elsajátítói a fiatalok, tőlük kell, hogy tanuljanak az idősek, ha nem akarnak végzetesen lemaradni.  Török Lajost, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete elnökét kérdeztük, a megyeszékhelyen hogyan nézett ki a kapcsolódási időszak, és hol tartanak most az érett korosztály tagjai a felzárkózásban?

Őrsi Ágnes

Forrás: Pexels

Török Lajos, aki hivatásos katona volt, szakmai feladatként szembesült azzal, hogy a munkahelyén megjelent számítógépeket meg kell ismernie. Tette ezt munkaidőben, és miután az lejárt, önképzésként is. Később nyugdíjba ment, és látta a korábbi korosztályok tétovaságát, lemaradástól való félelmét, úgy gondolta, lépni kell! Az elhatározással nem volt egyedül. A két megkeresett veszprémi gimnázium, a Lovassy és a Vetési is szívesen csatlakozott a tájékoztatási kezdeményezéshez, az ECDL program révén állami segítség is volt, tehát az első nyugdíjas jelentkezők számára 2013-14-ben megkezdődhettek a számítógépes tanfolyamok. 

Török Lajos

– Átéreztük a nyugdíjasok helyzetét, hogy a gyerekek állandóan dolgoznak, az unokák meg tanulnak, különórákra járnak, tehát nincs kitől segítséget kérniük, ha meg akarják ismerni a világhálót. A középiskolákban viszont ekkortájt lépett életbe a kötelezettség, hogy az érettségihez ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteni. Ilyen szolgálat lehetett az idősek számítástechnikai oktatása is, amit a fiatalok türelemmel, figyelmesen végeztek el.  Egy kollégámmal magam is tartottam ötvenórás tanfolyamokat 8-10 fős csoportokban a Táncsics kollégiumban, később az Agóra nyelvi laborjában is, ahol kölcsönkaptuk a számítógépes tantermet. 

Az évek során 3-400 nyugdíjas vett részt a tanfolyamokon, majd jött a Covid, ami kizárta az ilyen találkozásokat is. Közben fejlődött a világ, a számítógép-használat is szintet lépett: már nem az volt a kérdés, hogyan bírható működésre a számítógép, hanem az okostelefon, a tablet, az internet, a különböző levelezőprogramok alkalmazása jelentett kihívást. 

– A Nyugdíjasok Országos Szövetsége a Telekommal közösen indított programot Legyél te is most! címmel. Ez a program jelenti a továbblépést, amit a budapesti és a vidéki nyugdíjasszervezetek is igyekeznek minél több idős ember számára elérhetővé tenni. Mi is megkerestük újra a két gimnáziumot, és most is mindkét iskola beszállt a jelentkező, mintegy hatvan nyugdíjas továbbképzésébe, a Vetésivel már megállapodtunk. Mivel nem lesz lehetőség adott helyen és időben nagyobb létszám képzésére, úgy alakult, hogy a diákok párba rendeződtek, és a mindkettőjük számára alkalmas egy-két órában, akár az iskolában délután a tanítást követően, esetleg a nyugdíjas saját otthonában, saját készülékén magyarázzák el a tudnivalókat. Magam is beszállok újra a minimum tízórás tájékoztatásokba. Igény van, nagyon jók a lehetőségek, az iskolákkal is jó a kapcsolat, tehát mindent meg tudunk tenni, hogy a hozzánk forduló nyugdíjasok életminősége, a kapcsolattartás a világháló segítségével is javulhasson! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában