2022.11.27. 11:30
Dobó Norbert: szenvedély és alázat a siker kulcsa
Kőkemény munka, kitartás, maximalizmus és igényesség minden területen, sok kreativitás és kitűnő csapat, így összegzi Dobó Norbert, a Füredi Fagyizó tulajdonosa, Az Év Fagylaltja címet elnyert Szőke zserbó megalkotója az eredményes működés feltételeit. A sikeres üzletemberrel a Velünk élő kiválóságaink sorozatban a füredi Zsidó Kiválóságok Házában Olti Ferenc igazgató beszélgetett nemrég.
Dobó Norbert 37 éves, rendkívül szerény, higgadt és nyugodt természetű, munkájáról, amit hivatásának, szenvedélyének tekint, büszkén és alázattal beszél. Számára természetes a maximalizmus, a csúcsminőség, sikerében valószínűleg nagy szerepet játszik személyisége és gondolkodása az életről, a kihívásokról. Azt vallja, aki csak az anyagiakra figyel, és nem látja meg munkájában az értéket, azt nem szívvel-lékekkel, teljes odaadással végzi, az könnyen és hamar kiéghet. Állítja, a családja és a fagyizó kitűnő csapata alapvető fontosságú az eredményes működésben.
– Hosszú idő telt el azóta és nagyon sok minden történt, amikor édesapám meglátta Balatonfüreden a kiadó táblát a mostani fagyizónál – mondta a kezdetekről Dobó Norbert. Édesapja több vállalkozást működtetett a városban és környéken, így Tihanyban is, miközben a család szülőhelyükön, Oroszlányban élt. Norbert ott járt gimnáziumba, majd közgazdaságtant tanult a főiskolán, és soha nem gondolt arra, hogy valaha is fagylaltot fog készíteni, illetve ilyen profilú üzletet működtet.
Aztán az élet úgy hozta, hogy egyre többször járt a Balatonnál, így Füreden is, a város és a környék lenyűgözte, hamar megkedvelte. Annak idején azért jött gyakran Balatonfüredre, mert segített édesapjának, aki a kiadó tábla láttán 2007-ben úgy döntött, kiveszi az üzletet, mert az forgalmas helyen volt. Senkinek nem állt akkor még szándékában az, hogy fagylaltozót működtessenek a helyiségben, édesapja mást tervezett oda, de a szálloda meghatározta az üzlet profilját, és kikötötte, hogy ott csak fagyizó lehet. Ők pedig úgy döntöttek, hát legyen fagylaltozó, de az édesség készítéséhez akkor még nem értettek.
Norbert felidézte, közben ő is a Balatonhoz költözött, és egy napon azt vette észre, hogy – a szálloda által kikötött üzletprofilnak megfelelve – fagylaltot készít. Hatalmas örömöt jelentett számukra annak idején az első gombóc fagylalt kimérése, aztán az első vendég, és akkor is elámultak, amikor egy olasz alapanyaggyártó cég elkészítette a 16-féle fagylaltot, amivel tele lett az akkori pult. – Azóta hosszú és kőkemény munkával teli évek teltek el, jegyzi meg a fiatalember. Meséli aztán, az életben minden területen és mindig a maximalizmusra törekedett, és ez jellemzi a fagylaltkészítést is, amit közben oly módon megkedvelt, hogy az mára a szenvedélye lett. Nagy tisztelettel beszél a Balatonalmádiban lévő fagyizóról is, mert az ottaniak nagyon sokat segítettek neki az indulásnál. Ma már a füredi üzlet előtt hosszú sorok kígyóznak, az egész országból érkeznek hozzájuk vendégek, sokan kimondottan a náluk készült édességért.
Csaknem húszan dolgoznak a fagyizóban, nyáron jönnek diákok is. Norbert a rá jellemző szerénységgel beszél legújabb sikerükről, miszerint a Szőke zserbót választották idén az év fagylaltjává Magyarországon a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által életre hívott megmérettetésen. Két évvel ezelőtt is elnyerte ezt a címet a balatonfüredi fiatalember, akkor az ezüstérem is az övé lett. Elmondja, tavaly már készítettek egy zserbóízű fagylaltot sárgabarackkal és a dióval, ami nagyon ízlett mindenkinek. Ezúttal kicsit alakítottak rajta, a sárgabarackos alaphoz és a dióhoz a kissé sós íze miatt párosítottak pekándiót is. Készítettek egy sárgabarackszószt, amihez karamellizálták a gyümölcsöt. Tettek hozzá kevés maracuját, ami enyhén savas ízt adott az egésznek. A klasszikus zserbó tetején sötét színű a csokoládé, ők egy karamellizált fehér, ahogy a szakmában hívják, szőke csokoládét tettek a fagylalt tetejére – innen jött a Szőke zserbó elnevezés is. Céljuk az volt, hogy egyszerre több íz jelenjen meg, harmonizáljon, simuljon egymáshoz, így a sárgabarack és a diófélék.
Megjegyzi, az idei elismerés, ahogy a 2020-as is, csapatmunkának köszönhető, és sokat segített a család is. Mindenki hozzátette a tudása javát, így a cukrászok is, akik készítették a díszeket, aztán együtt ötleteltek arról, milyen ízű legyen, hogyan nézzen ki a fagylalt, miközben sokat kóstoltak. Norbert állítja, a minőségben meghatározóak az alapanyagok, amit csak lehet, itthonról szereznek be, így a tejet és sok gyümölcsöt is. A különleges hozzávalókat külföldről hozzák, többet Olaszországból, a fagylaltkészítés hazájából. A csodafűszerként ismert tonkabab, amit ők az ízesítésnél használnak, szintén külföldről való, és a karamellhez, a csokoládéhoz, illetve a vaníliához párosítva kitűnő ízt ad a fagylaltnak. Norbert alapvetőnek tekinti, hogy érdemes a lécet mindig magasabbra tenni, amit mindennap meg kell ugrani, így folyamatosan törekszik az ember a csúcsminőségre. Ma már a fejlesztésnek köszönhetően műteremnek is beillő műhelyben készítik a kézműves fagylaltokat Balatonfüreden. Norbert számára nagyon fontos a folyamatos tanulás, a naprakész tudás, így szívesen olvassa a hivatását érintő angol nyelvű könyveket. Passziója még a kertészkedés, büszke rá, hogy házuk körül sok szép növény díszlik, melyeket ő ültetett. Szívesen kirándul családjával, feleségével és kisfiával a környékre, imádják Balatonfüredet, a Balaton-felvidéket. Céljai között szerepel, hogy egy napon olyan fagylaltozót tudjon átadni, reményei szerint a fiának, melyre gyermeke is büszke lesz, és amit ismernek az országban. Álma, hogy egyszer egy apró pince elől bámulja a balatoni táj páratlan szépségét.