Bravúros műtétek, talicskázott betegek

2022.11.07. 20:00

Emlékpadot állítottak a zirci kórház volt igazgatójának tiszteletére

Elsőként alkalmazta Magyarországon a penicillint a zirci kórház volt igazgatója, Luksz Sándor sebész. Emlékét a bakonyi városban a róla elnevezett utca és pad is őrzi.

Kelemen Gábor

Luksz Sándor tiszteletére emlékpadot állított a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány az egészségügyi intézmény parkjában, ugyanis máig tisztelettel, szeretettel gondolnak rá a helyiek és a környékbeliek, sokuk szüleit, nagyszüleit operálta, bravúros műtéteket hajtott végre, melyek révén a zirci kórház országos hírnévre tett szert. Azt 1935 és 1960 között vezette, korszerű intézménnyé fejlesztette. Elhangzott az ünnepségen, hogy a második világháború idején, amikor a kórházat az apátságba költöztették, maga tolta le oda talicskán a betegeket igazgatóként. 

Luksz Sándor családja az emlékpadnál
Fotós: Kelemen Gábor

Mindenféle sebészeti operációt el tudott végezni, a legkiemelkedőbb eredményeket a pajzsmirigyműtétekkel érte el, s így az ötvenes években egy esztendőben csaknem ezer műtétet végeztek Zircen. A város megbecsülése jeléül 1994-ben díszpolgárává avatta. A lakóházával szembeni utcát róla nevezték el. A nemrég átadott padon a kórházi dolgozók és az ápoltak emlékezhetnek rá. A zirci Rottenbücher Antal alkotása egy szikét is megjelenít, létrejöttéhez több magánszemély hozzájárult.
Pozsgay Katalin, Luksz Sándor unokája elmondta, hogy Zircen, egyben Magyarországon először Luksz doktor alkalmazta a penicillint, 1946-ban az amerikai követségről küldték a gyógyszert a Kőris-hegynél lezuhant pilóták gyógyítására. Munkásságát méltatta Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, családját Ottó Péter polgármester köszöntötte. A kórházi emlékpark kialakítását Müller Anikó kezdeményezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában