A folyamat 2-3 évig is eltarthat

2022.11.14. 17:30

Folytatódik az ajkai csónakázótó rehabilitációja

Neves szakember vezetésével folytatja az önkormányzat a városligeti tó rehabilitációját.

Tisler Anna

Fotós: Gyarmati László

Schwartz Béla polgármester a november 10-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly hozzákezdtek az város egyik leglátogatottabb helye, a tó mélyítéséhez és tisztításához, de már akkor tudták, hogy egy többéves folyamat kezdeti lépései azok. A hínár újra nagy mennyiségben megjelent, ezért felvették a kapcsolatot  Lévai Ferenccel, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójával, főiskolai tanárral, aki megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik a tavak tisztítás a és fenntartása terén. 

Lévai Ferenc elmondta, hogy a tónál végzett eddigi tevékenységek szakmailag jók és hasznosak voltak. A tavak élővilágára az éghajlati változások és a porszennyezés is hatást gyakorol. Ma a növények tenyészideje 30 százalékkal hosszabb. Néhány évtizeddel ezelőtt már november elejére minden elfagyott, ma pedig még akár decemberben is láthatunk nyíló virágot. A tó kezelésénél a legfontosabb annak a meghatározása, hogy milyen célra szeretnénk használni. A tó a város központjában egy ékszerdoboz, ahova jó kimenni, a partján megpihenni. A vezérigazgató hozzátette, hogy a tóban vegyszereket nem használnak, mert az idővel az emberek szervezetébe is bejutna. Arra törekednek, hogy harmóniát teremtsenek az élővilágban, amelynek része a növényvilág is, valamint halakat is telepítenek a szükséges mennyiségben. 

A cégnek ez az első ajkai munkája. A tó vizét már elkezdték leengedni; miután kiszáradt és járható lesz az alja, akkor tudják meghatározni, hogy hol helyezkednek el a források, milyen a tápanyagtartalmuk, milyen hínárfélék élnek ott, és hol van az iszapréteg. A cél a tóban a biológiai egyensúly megteremtése, a jelenlegi növényi túlsúly visszaszorítása, amelyet haltelepítéssel kívánnak elérni. A folyamat 2-3 évig is eltarthat, ugyanis ki kell tapasztalni, hogyan viselkedik a tó hidegben, melegben, valamint a csapadék- és fényviszonyok, az időjárás is befolyásolja azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában