A látott hal ünnepe

2022.11.07. 14:00

Gardália Napok Tihanyban: hagyományőrzés és halgasztronómia

A hal és a bor, illetve a halászok és a szőlőmunkások megáldásával, gardasütéssel, halászlé- és halételfőző versennyel 20. alkalommal rendezte meg a Gardafesztivált, a látott hal ünnepét Tihanyban, november 4-6. között az önkormányzat, a Tihanyi Legenda Kft. és a Vinitores Tychonienses Borlovagrend.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rendezvény fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, a rendezvény védnöke Kiss Attila, a fesztivál díszvendége, Hajdúböszörmény polgármestere volt. 
A fesztivál egyik különleges eseményét adta, amikor Korzenszky Richárd emeritus perjel a hazai borrendi tagok gyűrűjében az apátsági templomban megáldotta a szőlőmunkások és a halászok munkáját, a gardát és az újbort, így tisztelegve a falu évszázados hagyományai előtt. Emlékezett a gardahalászokra, akik annak idején feltekintettek az apátságra, ahonnan irányították őket. – Mi, akik itt vagyunk, tudunk-e feltekinteni? Amikor benn vagyunk az élet sűrűjében, látjuk-e, hogy mi történik a szomszédunkkal? Nagyon fontos, hogy legyen rálátásunk arra, ami az életben történik. Nem vagyunk urai az életnek, de mindannyian felelősek vagyunk érte - mondta. 

A balatonfüredi Marcinak nagyon ízlett a halformára megsütött és szépen kidíszített mézeskalács
Fotós: Gáspár Ákos

Elhangzott, a hit nem egyszerűen tudás, hanem magatartás, bizalom, az Úristen kegyelme. Az élet iránya tőle és attól a társadalomtól függ, melyben élünk. A társadalomban meghatározó a gyermek, és nem mindegy, hogyan beszélnek körülötte, a körülötte élők meg tudják-e becsülni az életet, tisztelettel állnak-e a tőle függetlenül létező teremtett valóság előtt. - Az élet előtt egyenes gerinccel az tud megállni, aki leborul az Úristen előtt - közölte. 

Az áldás után a borrendek elsétáltak a Visszhang-dombhoz, ahol Vesztergám Miklós tárogatóművész szép muzsikával ajándékozta meg a jelenlévőket. Aztán megsütötték a kifogott halat, amit a hagyomány szerint 72-szer beirdaltak, paprikás lisztbe forgattak, orgonavesszőn ropogósra sütöttek. A gardahalászat történetéről Csizmazia András mesélt. A fesztivál a Pro Tihany díj átadásával kezdődött, amit Apró Zoltánné, a Levendula Klub elnöke vehetett át. 
Az esemény szép mozzanata volt, amikor Tósoki Imre és Vesztergám Miklós fogadta a vendégeket a hajóállomáson, ahonnan kihajóztak a Tihanyi-kúthoz, a garda vermelőhelyéhez, majd megkoszorúzták a Garda-szobrot. 

Sok érdekes programmal, zenével is várták az érdeklődőket, így a füredi fúvószenekarral, a Tihanyi Asszonykórussal. Szerveztek főzőbemutatót Bede Róbert mesterszakáccsal, megrendezték a Benke László halászlé- és halételfőző emlékversenyt, bemutatkoztak a borrendek, szép műsort adott a 70 éves hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes, nagy sikert aratott a retró diszkó. 
A vasárnap a gyermekeké volt, akiket halas játszóparkkal, sok-sok játékkal, vidám, tartalmas programokkal vártak. Az apróságok megkóstolhatták a halformára sütött mézeskalácsot is. A helyi gyermekintézmények képviselői jótékony célú börzét szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában