Jönnek a fagyok

2022.11.21. 09:00

Ha még nem tettük, téliesítsük házi ivóvízhálózatunkat!

Az éjszakai fagyok beköszöntével visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása. A DRV Zrt. egy átlagos fűtési szezonban is több száz esetet regisztrál, de például a 2017-es extrém hideg télen 6000 eszköz fagyott el a működési területén, ami közel egymillió liter víz elfolyását okozta.

Napló

Egy vízmérő elfagyása minimum 40 ezer forintos kiadást jelent Fotó: DRV Zrt.

 

 

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy egy vízmérő elfagyása minimum 40 ezer forintos kiadást jelent, plusz az elfolyt víz díja is a felhasználókat terheli, érdemes hát megelőzni a bajt. A vízmérők rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, így a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javítását vagy pótlását, az új mérők hitelesítését, valamint az elfolyt víz díját is nekik kell kifizetniük.  A legkisebb, 15 milliméteres külső átmérőjű vízmérő cseréje a jelenlegi díjszabás mellett bruttó 40 767 forint, így jelentős kiadással számolhat, aki nem gondoskodik vízhálózata téliesítéséről.

Hogy miként előzhető meg, hogy elfagyjon a vízmérő? A DRV Zrt. kéri, hogy gondoskodjunk a vízakna búvónyílásának megfelelő szigeteléséről. Az akna mennyezetére, vagyis belülről az aknafedlapra, továbbá az oldalfalakra is rögzítsünk például hungarocell lemezt, az aljzat szabadon maradhat. Fontos, hogy a lebúvónyílást záró aknafedlap pontosan illeszkedjen, ne hagyjon hézagokat. A télen nem lakott épületek esetében víztelenítsünk minden kültéri vízaknát és csapot, és zárjuk el a közterület felé eső csapot is. Ellenőrizzük rendszeresen az ingatlant, hogy mielőbb azonosíthassuk az esetleges hibát. Ha problémát észlelünk, érdemes haladéktalanul értesíteni a vízmű szakembereit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában