Halimbai értéknap

2022.11.07. 11:00

Helyi értékek szerint szerveződik a közösség

A jövőt úgy tudjuk építeni, ha ismerjük a múlt értékeit és átörökítjük azokat a következő nemzedékeknek – jelentette ki az első alkalommal megrendezett Halimbai értéknapon mondott köszöntőjében Navracsics Tibor miniszter.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A községben nem csupán egymás mellett élnek az emberek, hanem a múlt értékeire alapozva közösséget alkotnak. Aki megismeri a lakosokat, magával visz egy kicsi halimbaiságot, éljen bárhol is a világban. A helyi értékek a gyógynövények, a természeti szépségek, a fenntartható életmód, az ahhoz kapcsolódó turizmus. 
Az ifjúsági értékőrök a november 5-én tartott rendezvényen három javaslatot adtak át, amelyet felvesznek a helyi értékek közé.  Kovácsné Véber Eszter polgármester elmondta, hogy 2016-ban zajlott egy értékőr program, amelyben az akkori kamasz korosztály részt vett. Ők már felnőttek, de többen jelezték, hogy szeretnék folytatni a munkát. Az értéktárba való felvételre bárki javaslatot tehet. 
Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa köszöntőjében elmondta, hogy a térségben Nyirád, Zalahaláp és Halimba tárja fel az értékeit, közösségi beszélgetések zajlanak. A települések részt vesznek egymás programjain, hogy bemutakozzanak, jövő novemberben Nyirád ad otthont a hagyományos Veszprém megyei értéknapnak. 

Jövőre Halimba is bekapcsolódik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba. Halimba földjének geokincseiről Futó János geológus tartott előadást. A szervezők gyógyteakóstolásra várták a résztvevőket, a gyerekeket és családokat pontgyűjtő játékra. A Bányamúzeumba látogatókat bányászuzsonnával várták, majd egészséges ételeket kóstolhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában