Terveznek egy hungarikum tanösvényt is

2022.11.01. 10:00

Művészet a természetben konferencia a vadasparkban

Művészet a természetben címmel tartott rendezvényt a Csingervölgyi Vadaspark és Látogatóközpontban Schenek Tamás projektvezető mérnök. A park, amelynek hivatalos megnyitóját 2023. május 10-én tervezik, célja, hogy a fiatalokat és az érdeklődőket megismertesse a természettel. Terveznek egy hungarikum tanösvényt is őshonos fafajtákból.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

 

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében kijelentette, hogy Ajka ipari város, de a település és környéke nagyon erős turisztikai vonzerővel rendelkezik. Nehézipari város volt a Bakonyban, amely természeti szépségét az ipari termeléssel sem veszítette el. 

Most, amikor Ajka ipara egy rövid hullámvölgy után rendbe jönni  látszik, a város vezetése és az itt élő emberek is meg kívánják őrizni a természeti környezetet, és a jövőre nézve erőforrásként tekintenek arra. Ha a jövőben is ilyen beruházások valósulnak meg, mint például a csingeri kerékpárút, turisztikai központtá válhat. A miniszter hangsúlyozta a térségi összefogás szerepét, ha a jó kezdeményezések összeérnek, méltán veszik fel a versenyt az itteniek más turisztikailag frekventált helyekkel. A befektetések csak természetazonos módon valósulhatnak meg, mint például a vadaspark, amelyik a természeti környezetbe illeszkedve az embert és a természetet szolgálja. 

Fotó: Gyarmati László 

Az érkezők Prihoda Judit grafikus és festőművész helyben készített dámszarvasképét nézhették meg. Az alkotó Állatábrázolás a festészetben című előadásának első részében saját munkáiból mutatott be, majd régi korok festőinek vázlataiból, rajzaiból, festményeiből adott ízelítőt. 

Barabits Elemér erdőmérnök-kutató a berkenyefajok felfedezéséről szólva elmondta, hogy Magyarországon csaknem 3000 növényfaj él, újakat ritkán fedeznek fel. A Bakonyban viszont találnak  új berkenyefajokat, ezek közül egy csemetét a vadasparknak ajándékozott. A kutató szólt arról is, hogy Magyarországon magyar fajtákat ültessünk, azok ugyanis az itteni klímához alkalmazkodtak. Szegedi László rendező-operatőr filmjében a magyar vizslát és a kutya vadászatban betöltött szerepét mutatta be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában