Savanyú Jóska

2022.11.15. 11:26

Pálinkát locsoltak a sírra - Így emlékeztek az utolsó bakonyi betyárra Tótvázsonyban

Savanyú Jóska, az utolsó bakonyi betyár tótvázsonyi sírjánál szerveztek találkozót az elmúlt hétvégén, ahol a megjelentek viseletükkel is felidézték a betyárok, pásztorok, juhászok, csikósok világát, életét.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton

 

Régi korok hangulatát és az utolsó bakonyi betyár emlékét idézték fel a találkozón, amit a Tótvázsony-Kövesgyűrpusztán élő Dávid László szervezett meg, és amelyen részt vett mások mellett a tévéből ismert, mulatós nótázó A jó LaciBetyár, avagy Szijártó László és Szabó Csaba néprajzos, néptánc pedagógus is. Savanyú Jóska sírjánál az egybegyűlteket régi szokás szerint karikás ostorral, csergetéssel köszöntötték pákozdi csikósok és A jó LaciBetyár, aki bakonyi szűrben, alföldi csikós kalapban, bő gatyában, parasztingben jelent meg, így is utalva a betyárok világára. Szabó Csaba gyönyörű bakonyi szűrt öltött magára, Horváth Richárd és édesapja, Tibor, nagyvázsonyi cigányzenészek kíséretével, dalokkal idézte fel a betyárok korát. 

Veszprém Megyei Napló
Fotós: Pesthy Márton

Kiemelte, hogy Veszprém megyéből indult el a szűrkészítés, illetve hímzés. Ezúttal egy különleges darabot viselt, amelyből kevés van az országban. A szűrhöz illő posztó nadrágot, csizmát, pörge kalapot vett fel, és büszkén mutatta saját faragású pásztorbotját. Azt mondta, annak idején jellemző volt a kékposztó ruha a környékbeli pásztorokra, kisnemesekre és a parasztságra. A betyárok korát idézték meg a résztvevők azzal is, hogy a találkozó elején a sír mellett egy fába vágták fokosaikat, majd házi pálinkával locsolták meg a nyughelyet. Elhangzott, az emlékezés legfőbb apropója az, hogy találkoznak egymással a hagyományőrzők, akik ilyenkor nótáznak, beszélgetnek és régi idők viseletét öltik magukra. A betyárok több mindent hagytak az utókorra, így például dalokat, táncokat, ételeiket pedig ma is kínálják az éttermek. Az egybegyűltek a múltidézést Dávid László tanyáján folytatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában