Befejezés előtt a beruházás

2022.11.18. 17:34

Turisztikai és kulturális célokat szolgál az épület a Jókai utcában

Végéhez közeledik a patinás Jókai utcai Ruttner-ház felújítása, az országos védettségű műemlék épületben pénteken tartottak bejárást.

Marton Attila

A kivitelezés befejezési határideje 2023. január vége

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, tartja az előzetesen vállalt ütemezést a kivitelező, így rövidesen befejeződhet az épület megújítása. Hozzátette, az infrastrukturális fejlesztések és az Európa Kulturális Fővárosa év egyaránt eszközt jelentenek a közösségépítéshez. Reményét fejezte ki, hogy a város mindennapi életének szerves részévé válik a kulturális évet követően is. Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy Veszprém újra a tíz legnépszerűbb osztálykirándulási célpont közé kerüljön országosan. Hozzátette, a létesítmény földszintjén a Várbörtönmúzeumhoz kapcsolódó fogadótér és jegypénztár, szállások és kávézó kap helyet, míg az emeleti szinten hat szobában több mint harminc vendéget szállásolhatnak el. A ház udvaráról lesz megközelíthető az a lift, amely a látogatókat felviszi a börtönmúzeumba, ahol országosan is egyedülálló kiállítást mutatnak be.

 

Az érdeklődőket Madarasi-Pap Rita építész tervező vezette körbe. Elmondta, a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá Ruttner János vaskereskedő építtette át az 1850-es években. Az épület 1958 óta műemléki védettség alatt áll. A felújításnál fontos szempont volt, hogy megőrizzék a homlokzat formajegyeit, és megtartsák az udvar klasszicista jellegét. Elhangzott, az egyik emeleti teremben három tájképre bukkantak a szakemberek a falakon, amelyeken díszítőfestők és restaurátorok dolgoztak. Érdeklődésünkre Kuti Attila, a kivitelező vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta, a kivitelezés befejezési határideje 2023. január vége, amit tartani tudnak. A munkálatok nagyja elkészül még az idén. Megtudtuk, a tetőszerkezet nagy részét megtartották, a padlástéren gépészeti berendezések kaptak helyet. Elmondta, a lift szerkezetkész, beüvegezték, és részben elkészült a kerámiaburkolata is. A nettó 1,3 milliárd forintos beruházás az EKF 2023 programban valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában