Ünnep

2022.11.02. 10:00

Újraszentelték a felújított emlékművet Városlődön

Varga-Csikász Bence plébániai kormányzó szentelte újra a templomkertben álló, felújított világháborús emlékművet november 1-jén a szentmise után.

Tisler Anna

Schell Tamás, Varga-Csikász Bence és Oszvald József az emlékmű előtt Fotó: Tisler Anna

 

Köszöntőjében Oszvald József, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette az 1939-ben állított emlékmű történetét. Elmondta, hogy az 1920-as, 1930-as években a nagy szegénység és a lakók közötti, néha gyűlölködésig fajuló ellentét akadályozta, hogy méltóképpen emlékezzenek a hőseikről. Az emlékművet Weisz Márton halastavából 120 pengőért vásárolt kövekből állíttatták, a keleti oldalán évszámmal és koronás címerrel. Kaposi Béla százados vezetésével a jutasi Kinizsi Pál altisztképző növendékei 1941-ben a községben gyakorlatoztak, amikor a falu bírójának javasolta, hogy építsen  kerítést az emlékműhöz. A növendékek nyírfából építették meg azt, és országzászlót állítottak. Az emlékművet 1941. június 4-én avatták, az ünnepi beszédet Katona Lajos plébános mondta. A második világháborúban a fronton elhunytak és a bombázások áldozatainak nevét 1987-ben márványtáblán örökítették meg. Az iskolások 1990-től minden évben megemlékeznek a hősökről. A mostani felújítást Ádám Renáta jegyző szervezte, a munkát veszprémi restaurátorok végezték. A hősök emlékére Schell Tamás polgármester és Oszvald József gyújtott gyertyát és helyezett el koszorút.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában