Tizenkét munkacsoport

2022.11.29. 08:00

Workshopot szervezett a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform

A Pannon Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Express Innovation Agency Zrt. közös munkájának köszönhetően idén márciusban Veszprémben megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform (KGTP). Küldetése, hogy a körforgásos gazdasági tevékenységeket folytató, valamint a körforgásos gazdaságra történő átállásban érdekelt gazdasági, akadémiai, szakmai, civil és közigazgatási szereplőket összekapcsolja, és körforgásos kapcsolódásaikat kialakítsa, a meglévőket megerősítse.

Horváth Virág

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője

Forrás: Pannon Egyetem

A közös munka felgyorsítja a körforgásos gazdaságra történő átállást és erősíti az ország versenyképességi pozícióit. Ennek egyik állomásaként a közelmúltban Veszprémben a Pannon Egyetemen rendezték meg a KGTP keresztfunkcionális workshopot. A résztvevőket Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja köszöntötte, majd Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a platform vezetője mondta el beszédét. Pethő Zsolt, a Mol Körforgásos Gazdasági Szolgáltatások vezetője a hulladékgazdálkodási koncesszióról tartott prezentációt, ezután Kurdi Róbert egyetemi docens, kancellárhelyettes a Pannon Egyetem körforgásos gazdasággal kapcsolatos KFI projektjeiről és kezdeményezéseiről tartott előadást. 
A platform munkája 12 munkacsoportban zajlik: új üzleti modellek, szabályozási környezet, tudástranszfer és innováció, szemléletformálás és viselkedésváltozás, adat és mérés, kritikus és másodlagos nyersanyagok, építőipar, elektronikai ipari hulladék, mezőgazdaság-élelmiszeripar-kereskedelem, vízgazdálkodás, textilipar, településfejlesztés és turizmus témaköröket mind a körforgásosság jegyében vizsgálják a szakértők, közös javaslatokat fogalmazva meg. 
A workshop során minden munkacsoport beszámolt eddigi elemzéseiről, bemutatták egymásnak a projektötleteiket, szabályozási javaslataikat, majd diszkussziók keretében kiszűrték a kezdeményezések közötti átfedéseket, és meghatározták a következő lépéseket. Az évet az elnökségi ülés fogja zárni, ahol kiválasztják a zászlóshajó projektötleteket, melyek megvalósítása a jövő év feladata lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában