Félelmet keltett a csendes tüntetés

2022.12.07. 11:30

A szabadságért álltak ki a veszprémi nők

Az 1956-os néma nőtüntetés résztvevői előtt tisztelegtek az esemény hatvanhatodik évfordulóján kedden a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondott beszédet az emléktáblánál

Fotó: Nagy Lajos/Napló

1956. december 6-a a néma nőtüntetéssel Veszprém történelmének dicső napja, emelte ki beszédében Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP). Hozzátette, a veszprémi lányok és asszonyok nem féltek nyíltan kiállni szeretteikért, hazájukért és a szabadságért néhány héttel a forradalom és a szovjet csapatok bevonulása után. Az önkény és az elnyomás ellen gyászlobogók alatt, virággal a kezükben, lyukas nemzeti zászlóval vonultak szótlanul, csendes megmozdulásuk azonban félelmet keltett a be­rendezkedő hatalom végre­hajtóiban. 

Emlékeztetett, a nőtüntetést két nappal a fővárosi esemény után tartották meg Veszprémben, első vidéki városként. – A veszprémi nők büszke, szótlan vonulása évtizedek múltán is visszhangzik a királynék városának utcáin, terein – fogalmazott Sótonyi Mónika, megjegyezve, a hatvanhat év­vel ezelőtti esemény részt­vevőinek példája a ma élőket is bátorítja. 
A Városi Nyilvánosságért Alapítvány által szervezett megemlékezésen közreműködött Hatás Andrea előadóművész. A rendezvényt koszorúzás zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában