Fogyasztóvédelem

2022.12.15. 13:00

Az akciós termékekre is vonatkozik a jótállás

A karácsony előtt vásárlási láz okán fontos hangsúlyozni, hogy az üzletekben megvett akciós termékekre is vonatkoznak a jótállás és kellékszavatosság szabályai – hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

Szakértőik magyarázata szerint a kötelező jótállás alá eső, tízezer forint eladási ár feletti tartós fogyasztási cikkekre, például műszaki árukra, beltéri bútorokra, háztartási gépekre – az áruktól függően – egy, kettő vagy három év jótállási idő érvényes. Vásárláskor jótállási jegyet kell kapnunk. Azon termékekre pedig, amelyek nem tartoznak a kötelező jótállás kategóriájába, két év kellékszavatossági idő vonatkozik, függetlenül attól, hogy mennyi volt a termék vételára. Tehát ez a pár ezer forintba kerülő áruk esetében is így van – hangsúlyozták a Fome szakértői.
Idén január 1-jétől életbe lépett egy új szabály, mely szerint, ha a vásárlástól számított egy éven belül meghibásodik a termék, ezt a vevő az üzletben jelzi, és a vállalkozás kételkedik abban, hogy a hiba oka gyártási vagy anyaghibára vezethető vissza, akkor neki kell ezt bizonyítania. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy amennyiben hitelből oldjuk meg a karácsonyi vásárlást, hamarosan el kell kezdeni a részletfizetést, amely rövidebb vagy hosszabb ideig szerves részét képezi a költségvetésünknek. Éppen ezért – különösen a mostani magas kamatkörnyezetben – duplán gondoljuk végig, hogy mire van ténylegesen szükségünk karácsonykor, és tényleg hitelből szeretnénk-e megvásárolni.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre, a szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában