Szombat reggeli szokássá vált Zircen a piacozás

2022.12.17. 18:00

Az idei vásározás gyümölcse beérett, tavasszal folytatódik a közösségépítés

"Amikor májusban megnyílt a zirci piac a városközpont új fedett vásárterén és a jövőbe tekintettünk, úgy láttuk ezt a zsebkendőnyi területet, mint ahová az emberek egymás miatt is jönnek szombatonként, és nem csak árulnak, vásárolnak, hanem beszélgetnek, odafigyelnek egymásra, barátságokat szőnek. Túl is teljesítettük ezt a tervünket" – állítják zirci piacot működtető Vidéken "Bénázók" Egyesület vezetői, Árgyelán Alexandra és Simoncsics Gábor.

Rimányi Zita

Árgyelán Alexandra és Simoncsics Gábor, a zirci piac szervezői baráti közösséget teremtettek a vásározások során

Fotó: Rimányi Zita

Az idei utolsó piacnapon beszélgettünk a szervezőkkel, akik felidézték a kezdeteket. Hosszú jogi előkészítés után a májusi nyitás forgalma minden várakozást felülmúlt. Olyan magától értetődően vették birtokba a vásárlók a piac területét, hogy még az ünnepélyes megnyitó is elmaradt. De aztán erős visszaesés következett. Nagyon kevés termelő érkezett a környékről, néha csak öt-hat árus volt a vásártéren. Ez pedig visszavetette a vevők kedvét is. Mindenki abban bízott, hogy szájról szájra száll a helyi termények és a zirci városközpontban nyílt új lehetőség híre. A szervezőkkel sokan barátságot kötöttek, személyiségük varázsa is egyre többeket vonzott és az a légkör, amit teremtettek, ők pedig kitartóan tették a dolgukat. Találtak rá jogi megoldást, hogy ne csak kistermelők lehessenek a piacon, hanem például kézművesek is, és havonta egyszer kedves rendezvényeket tartottak. Éjszakai piacot, íjász- és kovácsbemutatót, a kenyér- és süteménysütő-versenyt szerveztek, a gyerekek jó kedvéről akadálypályák, fejtörők, játékok révén gondoskodtak. 

Így azután egyre többen odataláltak a fedett vásártérre, a Penny áruház parkolója mögött. Beérett a közös munka gyümölcse és a kerteké is, egyre több termény közt lehetett válogatni. Elkezdett egyenletesen növekedni a vásárlók száma, a zirciek szombat reggeli rituáléjává vált a piacozás. Állandó a kínálat, több árus rendszeresen kínálja portékáit, hetente vagy kéthetente jönnek, de mindig széles a választék. 

– Ha egy-egy piaci napon valamelyik árus hiányzott, akkor a vevők egyre inkább nem a húsost, a zöldségest, a savanyúságost, a sajtost, a tejest vagy a mézest keresték, hanem Laci bácsit, Tibit, Violát, Attilát, Julcsit, Ágit, Krisztiánt és Erikát. Itt személyesen adják át azt a terméket, amit gondos kétkezi munkával, személyesen készítettek, s gyakran a bolti árnál is olcsóbban. Így az első szezonunk végén azt mondhatjuk, hogy nemcsak bejáratnunk, megszokottá tennünk sikerült a piacot, nemcsak stabil eladói és vevői kört sikerült felépítenünk, hanem szlogenünk álomból valósággá vált: a zirci piac tényleg a vidéki ízek és kapcsolatok szerelmeseinek találkozópontja. Nem csak áruk pénzre cserélésének helyszíne. Sokaknak tartozunk köszönettel ezért. Lelkes rajongásért, őrült ötletekért. Jövő tavasszal velük folytatjuk, termelőkkel, törzsvevőkkel, megújult formában. Addig a piac internetes felületén keresztül érhetők el az árusok – szögezték le a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában