Életmódváltás szükséges

2022.12.01. 12:00

Diabétesznap Ajkán: hatalmas a szerepe a mozgásnak

A beteg együttműködése nélkül nincs eredmény – hangoztatták a meghívott előadók a dia­bétesz-világnap alkalmából tartott rendezvényen, amelyet az egyetemi campuson tartott a Diabéteszklub a közelmúltban.

Tisler Anna

Láthatóan sokakat érdekel az egészség témája

Fotó: Tisler Anna

A program résztvevőit a város nevében Johanidesz Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte, aki megfogalmazta, hogy Magyarországon 800 ezer cukorbeteg él, és ennyi azoknak a száma, akik nem tudnak arról, hogy érintettek vagy inzulinrezisztensek, ami a cukorbetegség előszobája. A képviselő gratulált a klubnak az elmúlt 30 évhez, kérte a tagokat, tegyenek meg mindent azért, hogy jobb körülmények között tudjanak élni, és jó egészséget kívánt mindenkinek. 
Havasi Anett diabetológus előadásában az orvos-beteg együttműködés fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy életminőség-javulás csak akkor következik be, ha a beteg annak érdekében hajlandó a szokásain változtatni. Fontos az élet hossza, de az életminőség talán annál is fontosabb. Évtizedekkel ezelőtt az volt a vélemény, hogy a cukorbetegség visszafordíthatatlan, ma már tudjuk, hogy visszafordítható, de annak bizony ára van. Az, hogy a beteg megérti és elfogadja, hogy változtatnia kell. Az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség gyökere azonos. Jellemző ránk, hogy szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztunk. A múlt század elején az emberek bőségesen fogyasztottak szalonnát, húst. Aztán jöttek a csökkentett kalóriatartalmú ételek, amelyeket úgy állították elő, hogy a zsírtartalmat csökkentették. A zsírt fehérjével vagy szénhidráttal lehet pótolni. A fehérje drága, maradt a szénhidrát. Innentől kezdődött a népesség körében az elhízás. Gáspár Veronika gyógytornász a szövődmények kialakulásának megelőzésében a rendszeres mozgás szerepéről szólt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában