Bányászat

2022.12.05. 08:00

Emléktáblát állítottak Ajkán az ipari fejlődést meghatározóknak

Baloghy Jenő és Aschner Lipót domborművét avatták fel a bányász hagyományőrző egyesületek képviselői Borbála-nap alkalmából a Bányászati Múzeumban december 3-án.

Tisler ANna

Fotó: Gyarmati László

Ők ketten nemcsak a bánya, hanem az erőmű építésében  és fejlesztésében is részt vettek, így az ajkai ipar fejlődésében  meghatározó szerepet játszottak. A domborművek elkészítésének anyagi fedezetét a Bakonyi Erőmű Zrt. biztosította. Horváth Károly nyugalmazott bányamérnök, a múzeum szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a bányászszervezetek csaknem két évtizede elhatározták, hogy a múzeumban emléktáblát állítanak az iparágban kiemelkedőt alkotóknak. Eddig  Riethmüller Ármin, Czekelius Günther, Zambó János, Benyó István és  Ruzsinszky István tiszteletére készítettek domborművet. 

Horváth Károly kiemelte, Borbála az életét adta hitéért, meggyőződéséért, azért is választotta védőszentjévé a bányászok közössége, mert a nap minden órájában, amikor a bánya mélyén dolgoztak, ők is állandó veszélynek kitéve éltek. Személyes helytállásukra, bátorságukra, kitartásukra nagy szükség volt ahhoz, hogy egymással összefogva megvívják a természettel nehéz csatájukat. Sajnos ez a küzdelem nem kevés áldozatot követelt és követel ma is. Erről tanúskodik a múzeum udvarán álló kopjafa talapzatára felírt 184 név is. 

Borbála az ajkai bányászoknak is a legfontosabb védőszentjük volt. Emlékét a városban szobrok, harangok, képek és egy utca őrzi. Alakja a város címerében is megtalálható. A város ezzel kifejezi a bányászoknak a város építésben betöltött meghatározó szerepét. 

Baloghy Jenő és Aschner Lipót életútját Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója méltatta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában