Olvasónk írja

2022.12.11. 18:00

Felavatták az erdő kápolnáját

Különleges eseményre gyűltek össze a meghívottak Németbánya egyik varázslatosan szép erdőszéli magántelkén: a harmadik adventi gyertyagyújtást megelőzően egy tüneményes, új kápolnát avattak.

A harmadik gyertya az öröm jelképe. Nem véletlen, hogy a kápolnaépítő Ubrankovics Pál a várakozás örömnapján mutatta be és adta át rendeltetésének megvalósult régi álmát, az erdő kápolnáját.
A festői környezetben álló egyhajós faépület tornyában Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő által készített, 39 kilogramm súlyú harang lakozik. A templomocska puritán, egyetlen szobra és a bejárat feletti kép Szűz Máriát ábrázolja.  Az oldalfalakon az erdész-vadász irodalom legismertebb művelője, Fekete István műveiből vett idézetek olvashatók, akinek valamennyi írását áthatja a természetszeretet, a keresztény hit, az emberek iránti szeretet, tisztelet, optimizmus és a derű. Néhány padján megpihenhet és imádkozhat a megfáradt turista.

Móriczné Bátki Anna és Ubrankovics Pál a kápolna avatásakor
Fotós: Kiss Albertné

– Az erdő kápolnáját az erdő szeretete és az a szellemiség hozta létre, melyet az egykori (1967–1972) Soproni Erdészeti Technikum igazgatójának és tanárainak köszönhetünk – mondta Ubrankovics Pál erdőmérnök megnyitójában. Meghatódva köszönte meg a Mindenhatónak és családjának, hogy elkészülhetett a kis kápolna. Először szólalt meg a harangtoronyban lévő harang, majd Móriczné Bátki Anna mezőlaki református lelkipásztor megszentelte és megáldotta az épületet. Az avatásra összegyűlt családtagok, erdészek, vadászok, helybeli és messzebbről érkezett vendégek a szabadban hallgatták meg az istentiszteletet. A felekezet nélküli kis kápolnában esküvőket, ökumenikus istentiszteleteket lehet majd tartani, vagy egyszerűen csak megpihenni, imádkozni, gyönyörködni a természetben. 

Kiss Albertné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában