Nem dőlt hőmérsékleti rekord

2022.12.09. 20:00

Kevesebb napsütés, átlagközeli csapadékmennyiség

Az átlagosnál jóval enyhébb és valamivel szárazabb volt az ősz időjárása a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Forrás: illusztráció

A repülőtéri időjárási állomás adatai szerint az ősz középhőmérséklete 11,3 fok volt, ami 0,9-del haladja meg a sokévi – 1991–2020 közötti – átlagot – tájékoztatott Kovács Győző meteorológus. A szeptember 0,6 fokkal volt hűvösebb a szokásosnál, az október 1,8 fokkal, míg a november 1,3 fokkal volt enyhébb az átlagnál. Az idei október a negyedik legmelegebb lett az 1970 óta jegyzett adatsorban – emelte ki a meteorológus. 

A rendkívül csapadékszegény tavalyi év és idei nyár után végre megérkezett az eső, ám a sokévi átlagot az őszi csapadékösszeg sem éri el: a három hónap alatt 141,4 milliméter eső esett, ami 24 milliméterrel kevesebb a szokásosnál – hívta fel a figyelmet Kovács Győző. A lehullott csapadék egyenlőtlenül oszlott el a hónapok között: szeptemberben a szokásosnál közel 50 százalékkal több, októberben 83 százalékkal kevesebb eső esett, míg a november egy kevéssel csapadékosabb volt az átlagnál. 

Ami az egyes hónapok időjárását illeti: a szeptember eleje nyárias időt hozott, az ősz legmelegebb napját is ekkor jegyezte fel a szakember: 8-án 29,3 fokon tetőzött a hőmérséklet. Ezután az átlagnak megfelelő, majd a hónap közepétől több fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet. Szeptemberben gyakoriak voltak a frontátvonulások, ennek köszönhető, hogy 76,5 milliméter eső esett, ami közel 50 százalékkal haladja meg a sokévi átlagot. Az október első napjai csapadékosak voltak, majd 22-éig nem esett az eső, miközben több napon meghaladta a csúcshőmérséklet a 20 fokot, vagyis az őszt szép és hosszú vénasszonyok nyara jellemezte – fogalmazott Kovács Győző. Ugyanakkor a hónap utolsó napjaiban egyre párásabbá vált az időjárás, többször előfordult, hogy egész nap megmaradt a köd. 

A novembert is az erősen párás, gyakran ködös idő jellemezte: 4-én és 5-én egy mediterrán ciklon hullámzó frontrendszere hozott némi csapadékot, ezt követően kevéssel az átlag felett volt a hőmérséklet. Az első fagyos napot 19-én jegyezte fel a szakember mínusz 0,1 fokos értékkel. A hónap során összesen négy napon fagyott, ez hattal kevesebb, mint a sokévi átlag. A meteorológus kitért rá, november második felében egy mediterrán ciklon hozott jelentős mennyiségű csapadékot. 22-én 32,7 milliméter eső esett, így ez a nap lett nemcsak az ősz, de az egész 2022-es év legcsapadékosabb napja. Másnap, 23-án további tíz milliméter hullott, mérsékelve a korábbi hónapokban felgyülemlett csapadékhiányt. 

Szeptemberben, októberben és novemberben összesen 421 órát sütött a nap, ez 45 órával kevesebb a sokévi átlagnál. Mindhárom hónapra jellemző volt a gyenge széljárás, emiatt a köd gyakran tartósan megmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában