VEB2023 EKF

2022.12.23. 17:30

Kulturális pezsgést hozó fejlesztések zajlanak régiónkban

A régió számos pontján van folyamatban olyan beruházás, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogat.

Marton Attila

Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja, a négy új épületből – köztük egy szabadtéri színpadból – álló Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a napokban adták át Salföldön a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényházat. Ezen túl további 18 beruházást támogatnak a régióban Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban. Mint ismert, a címet Veszprém mellett 116 önkormányzat viseli közösen jövőre. 
Érdeklődésünkre Lamos Péter, a beruházásokat lebonyolító Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője elmondta, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tavaly tavasszal írt ki pályázatot a régiós infrastruktúra-fejlesztésekre. A felhívásra közel negyven pályázat érkezett be, amelyek közül 19-nek ítélt meg támogatást a zrt. összesen hárommilliárd forint értékben. 
A VEB2023 EKF legfőbb céljai közé tartozott a pályázatok elbírálásánál és a támogatások odaítélésénél, hogy használaton kívüli vagy alulhasznosított ingatlanok újulhassanak meg a térségben, emelte ki Lamos Péter. Erre kiváló példa az ajka-csingervölgyi egykori kriptongyár épülete, amelyet a felújítása után közösségi térként hasznosítanak, valamint ebbe a körbe tartozik a várpalotai egykori zsinagóga is. Az épület kiállítótérként funkcionál majd a korszerűsítése után.
A régiós fejlesztések a térség valamennyi részét érintik, a beruházások legnyugatibb pontjai Keszthely és Marcali, a legészakibb Zirc, míg a legkeletibb Várpalota. A beruházások között akad, amely már elkészült, és számos van folyamatban. A fejlesztések kilencven százaléka esetében igaz, hogy 2023 tavaszáig befejeződnek a munkálatok. Az EKF támogatásával elkészülő kulturális infrastruktúra-fejlesztésekben az a közös, hogy mindegyik Veszprém és a Bakony-Balaton térség hosszú távú kulturális pezsgését hozó kezdeményezésnek ad helyet. 
Lamos Péter néhány példát kiemelve elmondta, hogy a harmadik legnagyobb támogatási összegű (450 millió forint) beruházást, a salföldi Káli Kövek Alkotó- és rendezvényházat a napokban adták át, és elkészült már Kővágóörsön egy pajtaépület, amely népi kulturális és közösségi kézműipari helyszínként működhet. A kuriózumok közé tartozik a balatonkenesei víziszínpad létrehozása, emellett például olyan kisebb beruházásokat hajtottak végre, mint a balatonedericsi tájház energetikai felújítása, vagy Lesenceistvándon fedett szabadtéri színpad kialakítása a megfelelő fény- és hangtechnikával. Keszthelyen okospadot helyeznek ki az intermodális csomópontnál az EKF támogatásából, míg Zircen a Reguly István Alapítvány nyert forrást közösségi tér létesítésére.

Forrás: VEB2023 EKF

Lamos Péter kérdésünkre elmondta, a legnagyobb támogatást a balatonfüredi négy évszakos rendezvényközpont kapta a VEB 2023 Zrt.-től, míg a második legtöbb forrás a várpalotai egykori zsinagóga megújítására jut.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában