Szoborsétány várja a látogatókat

2022.12.02. 14:00

Legkisebbként is példát mutat a borvidék

A XXI. András-napi bormester találkozó előtt a Somló Kapujánál a résztvevők megnyitották a Somló szolgálói szoborsétányt, ahol felavatták az első mellszobrot.

tbzs

Somló Tornai Endre szobrának leleplezése Tornai Tamás, Kovács Zoltán, Raffay Béla, Leitold László, Fehérvári András

Fotó: Penovác Károly/Napló

Tornai Tamás házigazda a vendégeket üdvözölve elmondta, hogy üzenet értéke van a mai napnak. – Örvendetes, hogy a mai nagy összevisszaságban vannak, akik üzenni szeretnének azzal, hogy legyen itt egy emlék, egy út, amely a Somló szolgálóival emlékezteti az utókort – mondta Tornai Tamás. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében méltatta Tornai Endre munkásságát. – Nehéz helyzetekben sokszor megkérdezte, hogy mit tennénk a helyében. Valószínűleg most azt mondaná, hogy a munka is ünnep, menjünk dolgozni. Cselekvő ember volt, még a mozgása is azt sugallta, hogy tenni kell. Mindig voltak tervei, folyton a holnapot tartotta szem előtt. 1985-től 1990-ig országgyűlési képviselőként is dolgozott, de jóval kevesebb lehetősége volt, mint ma nekem. Mégis neki köszönhető például, hogy visszakerült a somlói bor a budapesti éttermekbe, még a Malév járatokon is lehetett somlói bort inni. Gondozta a Somló fejlődését, rendben tartását, tett a környékbeli utak javításáért – hangsúlyozta Kovács Zoltán hozzátéve, hogy azt a szobrot avatják fel ma, amelyet Tornai Endre kiérdemelt.

Fehérvári András a borsétány ötletgazdája köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Tornai Endre volt az a termelőszövetkezeti elnök, országgyűlési képviselő, borász, aki tudatosan tette a borvidék vezető borászatává a Tornai Pincészetet. - Szisztematikusan építette kapcsolatait hazai és nemzetközi szinten. Hitt az általa meghatározott fejlődési irány helyességében, amely igaznak bizonyult. Szőlészeti és borászati technológia tekintetében irányt mutatott, továbbképzések tucatjait szervezte, munkát biztosított a környék lakosságának – mondta Fehérvéri András. Az ünnepségen Tornai Endre dédunokája, Naszer Hanna működött közre, majd az együtt ünneplők felavatták Tornai Endre mellszobrát, Raffai Béla szobrászművész alkotását.  

A Tornai Pincészetben a házigazda kijelentette, hogy fontos kihívást jelent ma az ágazatban az alapanyagok ára, a hitelek kamatai és a munkabérek emelkedése, valamint a piac megszerzése, tovább építése és a lappangó kihívás, a bizalmatlanság.

A XXI. András-napi bormester találkozó alcíme ezúttal Versenyképesség és jövő a sikeres magyar szőlő- és borágazat volt. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár A szőlő- és borágazat a magyar agráriumban címmel a kormányzati intézkedésekről, az EU 2021-2027 költségvetési ciklusa kihívásairól, lehetőségeiről beszélt. Mint elmondta, az ország legkisebb borvidékéről elmondható, hogy talán itt a legnagyobb az akarat és az összefogás. 

-  Amikor olyan borpiacon működünk, ahol idén 161 millió hektoliter bort termelünk, hiába van itt a legtöbb fogyasztó, mégis itt a legnagyobb a verseny. Egyben kulcskérdés, hogy miként tudja megmutatni magát az ember, egy termelői közösség, egy borvidék, egy fajta. Ebben a megkülönböztethetőségnek kulcsszerepe van A somlói borvidéken szigorú és jó szakmai alapokon nyugvó eredetvédelem működik azzal az iránnyal, amely az ökológiai gazdálkodás felé vezet. Méretéhez, adottságaihoz, az itteniek tudásához leginkább alkalmazkodó, arra építő és piacilag értelmezhető irányba viszi a borvidéket, amelyhez gratulálok. Hiszen ma a magyar borászatban a piacilag helyes út megtalálása okozza a legnagyobb kihívást – mondta az államtitkár. 

A találkozón adták át a Somlóért Tornai Endre emlékdíjakat. A Somló borászatának fejlődéséért Várszegi György borász vehetett át díjat, A Somló térségének fejlődéséért elismerést Puchinger Ede borász kapta. 

Gyuricza Csaba a magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a magyar szőlészeti és borászati oktatás és kutatás jövőjéről beszélt, Kiss István a Magyar Szőlő- s Bortermelők Országos Szövetsége elnöke a kormányzat, az ágazati szervezetek és a termelők közti feladatok és a felelősség megosztásról szólt. Nyitrainé Sárdi Diána a MATE Budai Campus főigazgatója a régmúlt és a holnap borászati megoldásainak hatékonyságát vázolta, Kovács Barnabás a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa az ökológiai szőlőtermesztés gazdasági és környezeti szempontból fenntartható technikáit ismertette.  A résztvevők ebéd közben értékelték az idei évjáratot és megismerkedtek az új borokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában