Időszerű beruházások

2022.12.01. 17:30

Megújul a reformkori városrész Balatonfüreden

Megkezdődtek a felújítási munkálatok a reformkori városrészen, köszönhetően a kormányzat és Kontrát Károly országgyűlési képviselő közbenjárásának – derült ki Bóka István polgármester közösségi oldaláról. A munka megkezdéséhez ugyanis 285 millió forint többlettámogatásra volt szükség, amit jóváhagyott a kormány.

Kovács Erika

Még impozánsabb lesz a Vaszary-villa kertje, ahol már szintén megkezdték a felújításokat

Fotó: önkormányzat/Gáspár Ákos

A polgármester megjegyezte, a beruházások időszerűek, melyekre régóta vártak Balatonfüreden. 
– Örömteli, hogy a kormányzat nemrégiben támogatta a beruházásokat érintő többletigényünket - fogalmazott Bóka István. Hozzátette, így a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által már felújított Huray-villák szomszédságban elkezdődhetett a kerek templom szigetelése az altemplom megújításával, kiállítással, új baba-mama mosdó kialakításával. 

Megújul a kerek templom is a reformkori városrészben
Fotós: önkormányzat/Gáspár Ákos

Mindemellett megtörténhet a Jókai Mór-emlékházban a részbeni szigetelés, a villában az alagsori auditórium felújítása, létrehoznak egy baba-mama mosdót, és liftet építenek a mozgáskorlátozottaknak. Kezdetét vehette a Vaszary-villa kertjének felújítása is, ahol kertmozit alakítanak ki, új kandelábereket helyeznek el, és a kertben felállítják a Sellő-szobrot. Bóka István közösségi oldaláról az is kiderült, hogy a kivitelező az október 28-án megkezdett munkálatokat 2023. április végéig szeretné befejezni.

Sok látogatót vonz a Jókai-villa, ahol elengedhetetlenek a munkálatok
Fotós: önkormányzat/Gáspár Ákos

Balatonfüreden a reformkori városrész felújítása 394 millió forintba kerül. A kerek templomot érintő munkálatokra 255 millióra szerződtek, ebből a támogatás 52 millió forint volt, a Jókai-villánál 80 millió forint a kivitelezési költség, melyből 26 millió forint a támogatás. A Vaszary-villa kertjének megújítása 43 millió forintba kerül, melyhez kezdetben 11 millió támogatást nyertek. Így ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, illetve egyáltalán elindulhasson, szükséges volt több mint 285 millió forint többletforrást igényelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában