Mindenki ért hozzá

2022.12.03. 15:00

Mi a közös a fociban, a gyereknevelésben és a nyelvben?

Tévhitek a nyelvről, avagy mi a közös a fociban, a gyereknevelésben és a nyelvben? – címmel tartott előadást Szentgyörgyi Szilárd egyetemi docens az Ajka kampusz nagytermében.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Szentgyörgyi Szilárd egyetemi docens Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A nyelv kommunikációnk és gondolkodásunk legfontosabb, alapvető eszköze. Emellett a nyelv azon három dolog egyike is, amelyhez mindenki ért Magyarországon – a másik kettő a foci és a gyereknevelés – kezdte előadását Szentgyörgyi Szilárd.

Az előadó azokról a tévhitekről beszélt a nyelvvel kapcsolatban, amelyekért részben az oktatás, részben a közélet felelős. Arra is fényt derített, hogy a magyar nyelv a magyart beszélők lélekszáma alapján nem számít kis nyelvnek, sőt, nem kell védeni a nagy nyelvek kártékony befolyásától, hiszen az első száz beszélt nyelv között előkelő helyet foglal el a maga hetvennyolcadik helyével. A tizenkét és fél millió magyar által beszélt nyelvet igenis meg kell tanítani tisztességesen minél több embernek – tette hozzá a nyelvész. 

A jövevényszavakról is szó esett, azok sem mindig rosszak, sőt, a rosszak általában maguktól kikopnak – fejtette ki gondolatait Szentgyörgyi. Az előadó záró gondolatként elmondta, hogy a nyelv folyamatosan változik, ami nem baj, hiszen mindig az adott időben, a jelenben beszélt a releváns, így sem a régitől, sem az újtól nem kell félni, azt megbélyegezni sem kell. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában