A gáz fűtőértékének elszámolásán nem igazodik el olvasónk

2022.12.13. 11:35

Olvasói kérdés, szakértői válasz – Számlamagyarázatot kérhet szolgáltatójától a fogyasztó

Gázszámláit átnézte olvasónk és nem érti, hogyan számolták el neki az általa elhasznált gáz fűtőértékét; nem biztos benne, hogy e téren nem történt tévedés, mivel eltérő adatokat talált.

Rimányi Zita

 

„Homokbödögéről írok. A gázelszámoló és egy korábbi részszámlámról van szó. Azt nem szeretném, ha az újságolvasók és a szolgáltató fogyasztóként engem be tudna azonosítani ebben az ügyben, de azt az érdekességet figyeltem meg, hogy a részszámlákon végig 34,82 megajoule (MJ) szerepel, az elszámoló számlán pedig 35,01 MJ. Hogy emelkedhet meg annak a gáznak a fűtőértéke, amit egy éve már elégettem? Szerintem 1700 köbméteres fogyasztásnál ez 323 MJ. A minimális árral számolva 731 forint az emelkedés. Nem sok, de lehet még sok ilyen ügyfél." – írta levelében olvasónk. Sajnos gázszolgáltatóját nem kereste meg kérdésével, pedig addig a fogyasztóvédelem nem sok mindent tud tenni érdeklődése kielégítése érdekében. Egyrészt az a szabály, hogy először mindig ahhoz kell fordulnia a fogyasztónak, akivel szerződéses viszonyban van, másrészt ez egy olyan szakmai kérdés, amit igazán könnyen az ahhoz értő tud elmagyarázni. Az ügy gyors rendezésére így adható meg az esély, ezt érdemes megadni. Teljesen más persze a helyzet, ha a szolgáltató ebben nem partner, esetleg nem tesz eleget a válaszadási vagy a tájékoztatási kötelezettségének.   

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakemberei olvasónk levele alapján ezért csak általánosságban tudtak beszélni a témáról. Elmondták, hogy fűtőértékről azon anyagok esetében beszélhetünk, amelyeket tüzelésre használunk. Azt fejezi ki, hogy egy adott anyagból egy bizonyos mennyiséget elégetve mennyi hőt lehet nyerni. Mint a többi anyag, a földgáz esetében is elmondható, hogy a fűtőértéke nem állandó. Általánosságban a földgáz fűtőértéke a 31–41 MJ/köbméter, a földgáz fűtőértéke Magyarország legnagyobb részén 33–35 MJ/köbméter között van (25 °C fokon), tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése hozzávetőleg 33-35 MJ energiát nyújt. A földgázért eleve nem a felhasznált mennyiség alapján, hanem a felhasznált energia mennyisége (megajoule, MJ) után fizetünk – tájékoztatták lapunkat a fogyasztóvédelmi szakértők. Felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben olvasónk konkrét számlái kapcsán szeretne tájékoztatást, számlamagyarázatot kérni, akkor az javasolható neki első lépésben, hogy írásban, akár e-mailben forduljon szolgáltatójához. Ha nem kap választ vagy az nem érthető számára, a kormányhivatalban működő fogyasztóvédelmi hatóságnál tud bejelentést tenni.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre, a szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában