Patakművészeti őrség

2022.12.13. 20:00

Összefogtak az Eger-víz megóvásáért

Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi partján címmel rendeztek konferenciabeszélgetést kedden a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban. A rendezvényen a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet alapítója és elnöke, Márta István köszöntötte a résztvevőket az Eger-víz patakművészeti őrség projektvezetőként.

Szijártó János

Az Eger-víz patak vízhozama ijesztő mértékben csökken, s ezt megállítandó, körvonalazódik egy térségi összefogás Márta István vezetésével

Fotó: Szijártó János/Napló

Mint elhangzott, a Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatont tápláló, mintegy 32 kilométer hosszú Eger-víz patak, amelynek vízhozama ijesztő mértékben csökken. Emiatt körvonalazódott egy térségi összefogás, a patak melletti tizenhárom település – Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Badacsonytördemic, Szigliget – és szintén a régióban lévő több civil szervezet részvételével. Hogy erre mekkora szükség van, az kiderült Márta István beszámolójából, az általa közölt adatokból, illetve abból a lejátszott rövidfilmből, amelyben Navracsics Tibor miniszter, kormánybiztos az élővizek megóvásának fontosságáról beszélt, s jelezte egyben azt is, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) több mint 30 millió forinttal támogatja az Eger-víz patakművészeti őrség elképzeléseit, terveit. Ez a maga nemében valóban különleges projekt azt tűzte ki céljául, hogy az egyre értékesebb élővíz fenntarthatóságát tematizálja, a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző eszközeit használva.
Eszerint 2023 tavasza és ősze között Eger-víz napok címmel 13 különleges ökoművészeti szombatot rendeznek a falvakban és azok környékén. A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art-installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt.  A fiatalok és a falvak lakosságának bevonásával elindul a patak-„takarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok indulnak, a remények szerint hagyományteremtő jelleggel. A művészeti programsorozat szakmai találkozókkal és konferenciákkal egészül ki, amelyek a vízháztartással, a klímaproblémákkal, a patakrehabilitációval kapcsolatos témákat dolgozzák fel. Az Eger-víz környezetében hatvan forrás és egyéb élővíz-lelőhely, hatvannégy védett épület, malom, illetve természeti érték, valamint hat helyi értéktár található. Van mit megóvni, és jó látni, hogy az erre irányuló szándék, elhatározás is adott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában