A Dorner család négy generációja dolgozott a bányában

2022.12.09. 19:00

Több gépet fogadott örökbe az egykori bányász

A Bányászati Múzeum több gépét, Hidasi- és Kófa-féle rakodógépet, fékezőkocsi, sűrített levegővel működő vitlát, két csillét, valamint a bányatelefont, kézi fúrót fogadott örökbe, műhelyében felújította és a bányászok védőszentje, Szent Borbála ünnepe előtt visszaszállította a Dorner öntöde munkatársa, a bányából nyugállományba vonult Dorner Jenő.

Tisler Anna

A felújított gépeket Borbála-nap előtt vitték vissza a múzeumba

Fotó: Tisler Anna

Az örökbefogadó családja több generációja a bányában dolgozott. A dédnagyapa, József Brennbergbányáról érkezett, és 1883-ban állt munkába a csingervölgyi bányánál. Fia követte a hivatásában, de ő egy bányaomlásban életét vesztette. Dorner Jenő édesapja szintén a bányászatot választotta. A család fontosnak tartja a bányászati hagyományok ápolását, az értékek megőrzését, ezért természetes volt számukra, hogy ilyen formában is tesznek a ma már pótolhatatlan ipari műemlékek megmentéséért.

A múzeumban bárki fogadhat örökbe kiállítási tárgyat. Az ötlet Horváth Károlytól, a múzeum szakmai vezetőjétől származik. Április óta a 103 kiállítási tárgy negyedét örökbefogadók már felújították. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában