Fogyasztóvédelem

2022.12.16. 07:00

Tudja, hogy kitől rendelt karácsonyra?

Webáruházas vásárlás esetén mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen felületről rendelünk, ki az eladó, azonosítható-e, milyen vállalkozásnak készülünk pénzt fizetni, s bár nem tartozik a népszerű tanácsok közé, mert időt, alaposságot igényel, de megéri megtenni, ezért nézzük át az általános szerződési feltételeket!

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének tájékoztatása alapján, ha nem találjuk meg a webáruház oldalán a működtetőjének adatait, a panaszkezeléskor igénybe vehető elérhetőségeket és az általános szerződési feltételeket, akkor fogalmunk sem lesz, kitől rendelünk ajándékot karácsony előtt, bármennyire is kecsegtető az ajánlat, szinte vakon dobunk ki pénzt a semmibe, alig reménykedhetünk kérésünk teljesítésében. Lehet, hogy nem azt kapjuk meg, amit rendeltünk, nem élhetünk később garanciális igényeinkkel, és még számos probléma lehet az óvatlanságból. Inkább válasszunk más ajánlatot, megbízható céget!
Webáruházas vásárlás esetén fontos többletjogosultságunk fogyasztóként, hogy néhány kivételtől eltekintve a termékkézhez vételétől számított tizennégy naptári napon belül meggondolhatjuk magunkat és egy nyilatkozat közlésével elállhatunk a vásárlástól, majd visszaküldhetjük a terméket. Sőt, akár a megrendelés és a termék kézhezvétele közötti időben is élhetünk az elállási jogunkkal. Szakértőink azt javasolják, hogy ilyenkor a nyilatkozatot írásban, akár e-mailben tegyük meg a bizonyíthatóság miatt. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a főszabály szerint, ha kézhezvétel után szeretnénk elállni a vásárlástól, akkor a visszaküldés költsége minket terhel! Persze ezt a kiadást a vállalkozás átvállalhatja, ebben az esetben erről egyértelműen tájékoztatnia kell minket, azaz ennek benne kell lennie például az általános szerződési feltételekben. 

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre, a szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában