Dicsőség a hősöknek!

2023.01.15. 15:55

A doni áldozatokra emlékeztek Pápán

A doni hősök példái a hazáért hozott önfeláldozásnak, a katonai becsületnek és helytállásnak – hangzott el azon a megemlékezésen, melyet Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszár Egyesület a Don menti csaták során elesett és eltűnt magyar honvédek tiszteletére rendezett.

Napló

Fotó: Pesthy Márton

 

Az Esterházy út és a Szent István út kereszteződésénél lévő II. világháborús emlékműnél koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a 80 évvel ezelőtti, Don-kanyar menti katasztrófáról, mely a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartozik. 1943 januárjában a keleti fronton, a Don folyó mellett szolgáló második magyar hadsereg sorsa valójában már az első lövés előtt megpecsételődött: megfelelő ellátás híján sem megfelelő fegyverzet, sem alkalmas ruházat nem állt rendelkezésre ahhoz, hogy a szovjet túlerővel és az orosz téllel szemben felvegyék a harcot. A január 12-én indult orosz hadművelet felőrölte a magyar hadsereget, több mint százezer magyar honvéd esett el, nem tudni pontosan, hányan kerültek hadifogságba.

– A magyar történelem legnagyobb vérveszteségével járó eseményére emlékezünk ma – mondta el az összegyűlt emlékezők előtt Mátyás Botond Hunor, az MH 47. Bázisrepülőtér főhadnagya. – A Don partján elesett magyar katonák tízezreit gyászoljuk. Azokat a többségükben névtelen apákat, fiúkat és testvéreket, akik nem nyughatnak hazai földben. A második magyar hadsereg katonái becsülettel, magyar honvédhez méltóan álltak helyt egy olyan küzdelemben, melyről mindenki előre tudta, hogy egyenlőtlen. A doni hősök példái a hazáért hozott önfeláldozásnak, a katonai becsületnek és helytállásnak. Bár sokuk neve örökre feledésbe merült, de emlékük ott él a magyar néplélekben, bennünk és utódainkban.

A kommunikációs tiszt a folytatásban rövid történelmi áttekintést adott a katasztrófához vezető eseményekről, okokról. A rendezvényen Pusztai Levente, a Pápai Huszáregyesület tagja Az utolsó pillanatfelvétel című című verset mondta el, melyet egy, a Don-kanyarnál szolgáló ismeretlen katona írt 1942 decemberében. 

Az ünnepség végén az emlékező közösség megkoszorúzta a második világháborús emlékművet és fejet hajtott a Don partján elesett honvédek emléke előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában