Segítség az államtól

2023.01.11. 11:30

A város intézményeinek energiaköltségére fordíthatja Veszprém a támogatást

Több mint félmilliárd forinttal segíti a kormány a veszprémi önkormányzatot a megugró energiaköltségek kifizetésében.

Marton Attila

Forrás: VEB2023 EKF

A Miniszterelnökség 44 milliárd forinttal támogatja a tízezer lakost meghaladó települések és fővárosi kerületek önkormányzatait, segítve azokat a megemelkedett energiaköltségek finanszírozásában. A kormány a veszprémi önkormányzatnak 569 millió forintos támogatást nyújt. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) az állami segítség kapcsán elmondta, a támogatás mértékét három szempont, a rezsiköltség megemelkedésének mértéke – amely különbözőképpen érintette a településeket, Veszprém például december 31-ig a korábbi megállapodás alapján fizette az energiaköltséget –, a bevezetett energiatakarékossági intézkedések és a városok adóerőképessége befolyásolta.

A tárgyalásokat Balla György miniszteri biztos folytatta le az önkormányzatokkal. A kormány a támogatásért elvárta az önkormányzatoktól, hogy tervet készítsenek arra, hogyan tudnak takarékoskodni az energiával. A polgármester felidézte, Veszprémben ősszel létrehozták az Energetikai tanácsot, amely minden hónapban ülésezik, és több döntést is meghozott az energiatakarékosság jegyében. A tanács azt irányozta elő, hogy a 2021-es energiafelhasználásukat 25 százalékkal csökkentsék a város intézményei. Az állami támogatás mértékében meghatározó volt a települések adóerőképessége is, vagyis a rosszabb anyagi helyzetű városok több, a gazdagabb önkormányzatok kisebb összegű segítséget kapnak.

Porga Gyula elmondta, az állami támogatást a városi intézmények rezsiköltségeire használhatják fel. A közel 600 millió forintos kormányzati forrás nagy segítséget jelent Veszprémnek, és könnyebbé teszi az idei költségvetés összeállítását. A polgármester kitért rá, a korábbi évekhez képest ugyan kétszeresére drágult az idei évre az önkormányzat által megvásárolt energia ára, ugyanakkor ennek mértéke nagyjából a fele annak, mint a tavaly nyári és őszi árszint.

Veszprém vármegyében a veszprémi önkormányzaton kívül további hat település részesül az állami támogatásban. Ajka mintegy 200,7 millió forint, Balatonalmádi csaknem 119,3 millió forint, Balatonfüred közel 135 millió forint, Pápa 223,6 millió forint, Tapolca mintegy 128,5 millió forint, míg Várpalota 77,2 millió forint támogatáshoz jut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában