Három termékkört érint

2023.01.08. 20:00

Egyre több gyógyszerkészítményből van hiány

Több gyógyszerből is tartós hiánnyal kell szembenéznie a betegeknek és a patikáknak az utóbbi hetekben-hónapokban.

Marton Attila

Alfási Tünde patikavezető

Fotó: Pesthy Márton/Napló (archív)

Egy-egy készítmény esetében korábban is előfordult átmeneti hiány, az újdonság inkább abban van, hogy bizonyos termékekből hosszú ideje nem érkezik számottevő mennyiség a patikákba a nagykereskedőktől. A problémát fokozza, hogy több esetben olyan gyógyszerekről van szó, amelyeknek nincs megfelelő helyettesítője. A jelenség számos nyugat-európai országot érint, de hasonló nehézséggel néznek szembe például Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is. A gyógyszerhiány okai között az orosz–ukrán háborút, az energiaválságot, a termelési láncok felbomlását, a csomagolóanyagok hiányát, valamint a megugró előállítási és szállítási költségeket emlegetik a szakértők. 

Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert Gyógyszertár vezetője érdeklődésünkre elmondta, három olyan készítményt vagy termékkört érint jelenleg a készlethiány, amelynek helyettesítése nem megoldható. Ezek közé tartoznak a tisztán amoxicillintartalmú antibiotikum készítmények , amelyből leghamarabb tavaszra ígéri a következő szállítást a nagykereskedő. Bár vannak a piacon más antibiotikumok, bizonyos esetekben ez számít a leghatásosabb és legbiztonságosabb  hatóanyagnak. 

Szintén hónapok óta hiánycikk a szemaglutidtartalmú, cukorbetegségek kezelésére szánt injekció. Ez népszerű készítménynek számít a cukorbetegek körében, ezért is probléma az ellátási hiány. Alfási Tünde elmondta, a termék igazságos elosztása érdekében a nagykereskedő is igyekszik szétosztani a készletet a patikák között, és gyógyszertáruk is próbál minél több betegnek segíteni. Ennek érdekében várólistát vezetnek, és ha érkezik szállítmány a nagykereskedőtől a hiányzó termékből, akkor jelzik a listán szereplő betegeknek, hogy megérkezett a várt gyógyszer. A terméknek ugyan van szájon át szedhető alternatívája, az áttérés viszont nem egyszerű az injekció formáról. 

A harmadik csoport, amelyet jelentős hiány sújt, a klonazepámtartalmú szorongásoldó és epilepsziagyógyszer. Nagy baj, hogy a helyettesítő gyógyszer is kifogyott a raktárakból. A  patika utoljára októberben kapott a termékből, és hiába volt kéthavi készletük, a tabletta már elfogyott, és várhatóan február közepéig hiány lesz belőle. A patikavezető elmondta, a betegektől azt kérik, hogy ne halmozzák fel a készlethiánnyal érintett készítményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában