Összefoglaló

2023.01.25. 10:01

EKF-megnyitóünnepség, Bak Imre-tárlat és egyensúlyozás művészi módon – Híreink a vármegyéből

Fotós: Nagy Lajos/Napló

Az Európa Kulturális Fővárosa megnyitóünnepsége Veszprémben

Megtartották az Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitóünnepségét szombaton este Veszprémben, a legfontosabb szerepet Gizella királyné kapta, számolt be róla a veol.hu. A grandiózus, Ragyogj! elnevezésű megnyitóünnepség este nyolc órakor kezdődött meg három helyszínen: a Szentháromság téren, az Óváros téren és a húszemeletes szomszédságában. Az ünnepélyes pillanatot a harangok kongása tette emelkedetté, majd megkezdődött a háromnegyed órás, látványos, egyedi vizuális és színpadi elemekkel tűzdelt előadás.

 

A köztársasági elnök köszöntötte az ünneplő veszprémieket

Az EKF programév szombat délutáni protokolláris megnyitóján Novák Katalin köztársasági elnök elmondta, az elmúlt évtizedben a kormány gyarapította a hazai kultúrát: kétszáz új templom épült, vidéki kastélyok és várak újultak meg, létrejött a Magyar Zene Háza vagy a debreceni Csokonai Fórum, írta meg a Napló. A köztársasági elnök arról is beszélt, a kultúra bölcsője a család, amely továbbörökíti a magyar és az európai hagyományokat. – Veszprém Európa kulturális fővárosaként a különöst és a közöst jeleníti meg történelmében és jelenében. Királynéi Európát hozták hazánkba és a magyarok világát vitték más országokba, a Veszprémi Főegyházmegye kultúrateremtő ereje egyetemes értékekből táplálkozott, az egyetem kapcsolódik Európa tudományos vérkeringésébe, a Petőfi Színház, a vár, a Hangvilla, az állatkert és a kézilabdacsapat tömegével vonzza a látogatókat Veszprémbe – fogalmazott.

 

Isten, haza, család egysége

Csák János miniszter a Magyar kultúra napján Veszprémben, a Pannon Egyetemen azt mondta, a kultúra nemcsak művészeti alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép, világlátás, életmód és észjárás, nélküle nem lehet cselekvőképes az ember, közölte a veol.hu. Úgy vélte, a magyar szellemi jelenség és lelki örökség az Isten, haza, család egysége. Hozzátette, a mai magyarok feladata, hogy a szellemi jelenséget és lelki örökséget átadják Magyarországon és Európában, ezzel megalapozzák a következő generációk önrendelkezését, cselekvőképességét.

 

Bak Imre-tárlat a Vaszaryban

Ahogy a veol.hu beszámolt róla, Bak Imre, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész Helyzetek – Művek 2004–2022 című kiállításával kezdődött meg Füreden a zsúfolásig megtelt Vaszary Galériában január 22-én, vasárnap az idei gazdag tárlatsorozat. A kiállítással a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 (VEB EKF 2023) rendezvényeihez csatlakozott a balatoni város.

 

Bemutatják a honismereti kiadványt

Az eddigi legtöbb oldalszámú Villa Filip honismereti kiadvány bemutatásával emlékeznek a 100 éves révfülöpi oktatás történetéről, tanárokról, a helyi horgászat korai időszakáról, a révfülöpi rigókról, a fülöpi templomromról a könyvtárban január 27-én 10.30-tól, adta hírül a Napló.

 

Zirci reformátusok összejövetelei

A veol.hu közlése szerint a Zirci Református Egyházközségben februártól gyermek-istentiszteletet vasárnaponként 9.30-tól tartanak. Az egyházközség az év második hónapjától a következők szerint szervez rendszeresen összejöveteleket: a női körben keddenként 17 órától, a fiatal felnőttek körében a húsz év felettiek hétfőnként 18 órától, a férfikörben szerdánként 18 órától találkozhatnak az érdeklődők.

 

A buli nem korfüggő

A PomPom Party Magyarország egyetlen családi elektronikus zenei partisorozata, ami Veszprémbe is ellátogatott az EKF nyitónapján, mert a buli nem korfüggő, derül ki a Naplóból. A rendezvény szervezői maguk is kinőttek már a húszas éveikből, és felelősségteljes szülőként fontosnak tartják, hogy a szülők és a gyerekek biztonságban tudjanak közösen szórakozni. Létrehozták hát a PomPom Partyt, hogy kitáncolhassák magukat – a babákkal és gyerekekkel együtt – minőségi zenére, gyerekbarát helyszíneken.

 

Ismét rangos mérkőzés

Az ajkai jégcsarnokban rendezik február 5-én, vasárnap délután 4 órától a FEHA19–FTC-Telekom jégkorong bajnoki mérkőzést. Azt megelőzően már déltől a Sportváros Nonprofit Kft., az Ajkai Óriások Jégkorong Klub és a Magyar Jégkorong Szövetség szervezésében programok várják az érdeklődőket, adta hírül a Napló. Az U12-es bajnoki mérkőzés az Ajkai Óriások és a MAC Budapest csapatai között délben kezdődik. A jégcsarnok előtti téren 14.30-tól indul az Erste Liga Matiné „Gyere hokizni” programsorozat. A vármegyében az Ajka Jégcsarnok az egyetlen, amely alkalmas Erste Liga-mérkőzések lebonyolítására.

 

Véradó napok

A következő helyszíneken várják a véradókat a következő napokban. Kedden Devecser, Vöröskeresztes Ház 14–17 óráig; Veszprém, vérellátó állomás 8–15 óráig. Szerda: Pápa, rendelőintézet 8–12 óráig; Veszprém, Valeo Kft. 10–14 óráig; Veszprém, vérellátó 8–18 óráig, derült ki a Naplóból.

 

Vezetett gyalogtúra

A IV. Palotai Zimankó-túrát február 4-én, szombaton tartják meg, ami egy hullámvasúttúra a Palotai-Bakonyban. A túra nagyon érdekes helyre visz: a Palotai- Bakony dombjain lehet keresztül-kasul kalandozni egy jót a téli zimankóban, derül ki a Naplóból. A Várpalota körüli dombok főleg az ottani hadgyakorlatok miatt ismertek, de a hullámvasútra emlékeztető izgalmas dombság kisebb-nagyobb ösvényekkel sűrűn szabdalt, ezeken az utakon vezet a túra. A gyülekező a Tési út 5. szám alatti parkolóban lesz 10 óra előtt, a körtúra távja 13,5 kilométer, 15 órára érkeznek vissza a a kirándulók.

 

Keressük mindenkiben a tehetséget, a talentumot!

A Napló azt írta, hogy mindenkiben van tehetség, rátermettség, illetve talentum. Erről beszélt köszöntőjében egyebek mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a balatonfüredi Kisfaludy Galériában január 20-án este a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi eseményen, amit a város önkormányzata és a Salvatore Quasimodo Közalapítvány szervezett. Ókovács Szilveszter méltatta Balatonfüred kulturális életét, építészetét, fekvését és rendezettségét.

 

Egyensúlyozás művészi módon

Több programmal készült a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-projektév nyitóeseményére a Veszprémi Petőfi Színház is, és szombaton nagyszínpadát átengedte egy rokon műfaj képviselőinek, akik azt cirkuszi poronddá változtatták, derült ki a veol.hu-ról. Az Éva almája című cirkuszi showműsort Kodák Anna és Zsilák Olivér adta elő. Előadásukban látványos módon elevenítették fel az emberiség teremtését, s a nézők belátták: az végigkövethető akár sajátosan is, a cirkuszművészet különböző zsánerein keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában