Új helyre kerül

2023.01.10. 14:01

Elbontják és elszállítják az Óváros téri emlékművet

Kedden reggel megkezdődött a Millenniumi emlékmű elbontása. A műalkotás áthelyezéséről még tavaly döntött a képviselő-testület.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását 2001-ben állították fel az Óváros téren. Az áthelyezést a tavaly júniusban tartott közgyűlésen azzal indokolta Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP), a sürgősségi indítvány előterjesztője, hogy az Óváros tér egyre inkább a város rendezvénytere, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-évnek is kiemelt helyszíne lesz, ezért nincs megfelelő helyszínen az emlékmű. A közgyűlésen Brányi Mária elmondta, a köztéri műalkotások munkacsoport helyszínváltoztatásra tett javaslatot, ezután felvették a kapcsolatot az örökössel, aki bizonyos megkötések – az alkotás teljes körű restaurálása – mellett támogatta az áthelyezést. Az emlékművet a tervek szerint a Szabadság téren állítják fel. A kompozíció – amelynek eredeti címe Időkapu – az idő múlására, homokórára és cseppkőre egyként emlékeztet. Az alkotás alján és tetején egy-egy amorf mészkőelem látható a két mészkőhasáb között, és a „mészkőhalmok” kicsúcsosodó, egymás felé forduló üvegprizmákban végződnek.

A veszprémi önkormányzat 1997-ben országos, nyilvános pályázatot írt ki az Óváros téren felállítandó Millenniumi emlékmű elkészítésére. A többfordulós pályázat eredményeként, a Magyar Millenniumi Kormánybiztos Hivatala támogatásával a Lugossy Mária (1950–2012) szobrászművész által tervezett köztéri műalkotás valósult meg. Az emlékmű elhelyezése Halász István építészmérnök tervei szerint történt, a kész alkotást, Veszprém város Millenniumi emlékművét 2001-ben avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában