Búcsú

2023.01.31. 07:00

Ivanics-Rieger Klaudia emlékére

Volt a Bakonyi Csillagászati Egyesületben valaki, aki hihetetlen művészi készségével, kreativitásával, tudásával jobban formálta az arculatunkat, mint bárki közülünk. Még mindig nem tudjuk felfogni, hogy nincs velünk! Ivanics-Rieger Klaudia vezetőségi tagunk az egyetlen női előadónk volt.

Forrás: egyesület

Szakköröket, előadásokat, táborokat szervezett, podcastolt. Formálta interaktív meteoritos bemutatóink arculatát, fejlesztette annak eszköztárát. Harsány, ámde kedves és segítőkész természete miatt egész egyesületünk egyformán szerette. Aki ismeri a BCSE társaságát az tudhatja, hogy mi inkább családként gondolunk magunkra, s Klau ennek a kis közösségnek a legkiemelkedőbb tagja volt.

Az ország nagy részére elvittük ingyenes, interaktív kiállításunkat, a Tapintható Univerzumot. Az első olyan csillagászati program az országban, amelyet látássérült emberek is élvezhetnek, megérthetnek. Klaudia volt a kreatív ötletgazdája ennek a bemutatónak. Ha Ő nincs… a kiállítás elemei nem lettek volna ennyire színesek, izgalmasak, s valószínűleg bele sem vágtunk volna az egészbe. A kiállítás minden darabját kézzel festette le, több hónapos munka során. A program legnagyobb elemének aprólékos, egy hétig tartó festését, díszítését közvetlenül az első műtétje utáni lábadozása alatt készítette el.

Soha nem panaszkodott a sok magára vállalt feladat miatt. Csillagösvény című podcastját – mely megtalálható a legnagyobb videomegosztón lévő csatornánkon is – betegsége újabb fázisában is folytatni akarta. Ebben egyre hatalmasodó fájdalmai akadályozták meg. Minden erejével az egyesületért dolgozott. Nálunk nincs fizetés és tagdíj sem, csak a közösségért érzett felelősségtudatunk, az alkotás és a tudás megosztásának vágya vezérel minket. Klaudia húzóerőként tevékenykedett közöttünk. Sokat nevettünk együtt. Remek humorérzékével plusz színt vitt az egyesület hétköznapjaiba. 

Földrajz és hittan szakos tanárként tökéletes egyensúlyban kezelte a két területet. S közben élt más szenvedélyeinek is. 2021-ben az Élet és Tudomány 41-42. számában paleontológiával kapcsolatos cikke igen sikeresnek bizonyult. Insiders – Uroborosz című regénye pedig 2022-ben lett hangoskönyv és e-book formában elérhető.  Imádta a geológiát, paleontológiát, a csillagmitológiát.

Nem volt olyan távcsöves programunk ahol ne lett volna ott saját Newton-távcsövével. 

Életének 33. évében távozott erről a bolygóról. Csillagösvényen utazva hajózik a csillagokon túlra. Szívünkben értetlenséggel, bánattal, mélységes fájdalommal gyászoljuk barátunkat és családtagunkat.

Már semmi nem lesz ugyanolyan Nélküled!

Bakonyi Csillagászati Egyesület, Ajka 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában