Nemzetközi sajtótájékoztató

2023.01.21. 13:53

Megmutatja magát Veszprém és térsége Európának

Az Európa Kulturális Fővárosa cím nemcsak kulturális programot jelent, hanem regionális területfejlesztési lehetőséget is magában hordoz, fogalmazott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton.

Marton Attila

Navracsics Tibor, Markovits Alíz és Porga Gyula a sajtótájékoztatón

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nemzetközi sajtótájékoztatón mutatták be a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program céljait szombaton a Pannon Egyetem aulájában. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 cím viselése lehetőséget ad Veszprémnek, valamint a Bakony és Balaton térségének, hogy megmutassa, milyen szorosan kötődik az európai történelmi-kulturális örökséghez, továbbá megismertetheti a kontinenssel a saját karakterét, különlegességét és szépségét. Kiemelte, az EKF-cím révén a közel 200 ezer lakosú térség megmutathatja, hogy a kultúra és a kreatív ipar egy gazdasági modell alapjává is válhat. A miniszter örömét fejezte ki, hogy a programsorozat megnyitóünnepségét a magyar kultúra napjának előestéjén rendezik. Utóbbi kapcsán megjegyezte, az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy a Himnusz szövegét éppen 200 éve fejezte be Kölcsey Ferenc. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) kiemelte, az EKF-program olyan város- és közösségfejlesztési eszköz Veszprém számára, amely hozzásegíti a települést ahhoz, hogy 2030-ra a húsz legélhetőbb város közé kerüljön a maga kategóriájában. Hozzátette, a város akkor lehet sikeres, ha a körülötte lévő vidék is az, ezért is szólították meg a régiót: a Bakony–Balaton-régióból végül 116 önkormányzat csatlakozott a programhoz. Az infrastrukturális beruházások kapcsán kifejtette, olyan fejlesztésekbe fogtak, amelyek javítják a Veszprémben és környékén élők életminőségét, valamint hosszú távú fenntartásuk is megoldott. Kiemelte a volt gyermekkórház megújítását, amely tánc- és mozgásművészeti központként születik újjá tavaszra, valamint a Ruttner-ház felújítását. A leromlott állapotú Jókai utcai épület a rövidesen befejeződő felújítása után hostelként üzemel majd, és a megújuló várbörtön- kiállításhoz való eljutást is biztosítja.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kulturális év során több mint háromezer esemény várja a régióba érkezőket. A programokban kiemelt szerepet kap a zene – Veszprém 2019 óta viseli büszkén az UNESCO Zene városa címet –, emellett annak részét képezik a város és a régió hagyományos rendezvényei, továbbá az évad felvezető éveiben újonnan útjára indult események is tovább bővülnek, például februárban a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál. A helyi célkitűzések között szerepelt, hogy élettel töltsék meg a veszprémi belvárost, ennek érdekében új vendéglátó- és kulturális szolgáltatóegységek megnyitását támogatták, míg a régióban a hagyományosan nyárra koncentrálódó turisztikai szezon meghosszabbítását szeretnék elérni az eseményekkel. A helyi alkotóközösségeket a Kultháló program erősíti, míg a Pajta program a kistelepüléseken élőknek biztosít kulturális eseményeket egész évben. 

Újságírói kérdésre válaszolva Markovits Alíz elmondta, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program összköltsége 74 milliárd forint, amelyből 72 milliárd forintot a Magyar Kormány biztosított, míg a fennmaradó összegből 1,5 millió eurót (mintegy 600 millió forintot) a Melína Merkúri-díjjal nyertek el, a költségvetés további részét a csatlakozó települések befizetései egészítik ki. Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta, a hazai turisták mellett a környező országokból is sok látogatóra számítanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában