Vándorkiállítás a művelődési házban

2023.02.28. 11:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Badacsonytomajra érkezett a Nemzeti Emlékezet Bizottsága vándorkiállítása, amelyet az Egry József Művelődési Házban nyitottak meg szombaton.

Szijártó János

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett a badacsonytomaji munkatábor egyik túlélője, Rezsuta István (középen), mellette a kiállítást megnyitó Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja

Forrás: szervezők

A tárlat az 1945 utáni, szovjet mintára létrehozott magyar kényszertáborok kegyetlen világát idézi meg, amely sok tízezer magyar családot szakított szét, taszított gyászba.

A megnyitón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője a nemzeti megbékélés szükségességről szólt, amelynek feltétele, hogy a tettesek bocsánatot kérjenek, az áldozatok pedig képesek legyenek elfogadni azt. Mint mondta, a kommunizmus áldozatainak emléknapja a múlt lezárásáról szól.

Krisztin N. László polgármester saját családjának tragédiáján keresztül mutatta be a kommunista diktatúra pusztítását, amelyet sosem lehet elfeledni. Egyben jelezte, megtiszteltetés Badacsonytomaj számára, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az idei emléknapon náluk mutatja be az országban először Magyar Gulág című kiállítását.

Badacsonytomajon is működött egy szögesdróttal körülvett munkatábor 1949-től, amelyről elég kevés dokumentum maradt fenn. A munkatáborba internáltakat, elítélteket, illetve munkaszolgálatos katonákat hurcoltak, akik a hajnali óráktól késő estig dolgoztak a kőbányában. 

A megnyitón részt vett az a Rezsuta István is, aki három hónapot töltött ebben a táborban. Mint mondta, a mai napig hálás, amiért az itt élők étellel és lelki támogatással segítették őket.

A kiállítást Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja nyitotta meg, majd a program  kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott Rezsuta István részvételével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában