Egészségügy

2023.02.03. 15:00

Emlékezés Bélay Máriára, az ajkai kórház egyik alapítójára

Bélay Mária 1929-ben, a fővárosban született és az orvostudományi egyetemet is ott végezte el. Szülész-nőgyógyász, majd aneszteziológus és intenzív terápiás szakképesítést szerzett.

Kezdetben a budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozott. Amikor ő és férje, Uhl Károly gyermekgyógyász, adjunktusi állásra meghívást kaptak a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, akkor Szegedre költöztek, és ott Bélay Mária a klinika sebészeti részlegének aneszteziológusa lett.

 

1972-ben férjével együtt megpályázták és elnyerték az újonnan megnyíló ajkai kórház aneszteziológus, illetve gyermekgyógyász osztályvezető főorvosi állását. Sokat fáradoztak osztályuk minél jobb felszerelésén, működésének megszervezésén és a munkatársak kiválasztásán. Bélay főorvosnő Ajkán a felnőtt betegeket is ellátó, központi aneszteziológiai szolgálatot alakított ki. Különleges szaktudásának volt köszönhető, hogy beindulhatott a gyermeksebészeti ellátás, valamint lehetővé vált gyermekek fül-orr-gégészeti műtéteinek altatásban való elvégzése. A szakirodalmat folyamatosan követve törekedett új, korszerűbb eljárások bevezetésére. Tapasztalatait számos közleményben és kongresszusi előadásban ismertette. Más kórházakból is jöttek orvosok, hogy módszereit tanulmányozzák és átvegyék.

Hippokrateszi esküjének eleget téve, rendkívül betegcentrikusan dolgozott. Saját gyermeke nem született, de a gyermekekhez való kötődése, ragaszkodása igen erős volt. Szeretetét férje és a beteg gyermekek között osztotta meg. Még szabadságáról is visszatért, amikor megtudta, hogy valamelyik betegével probléma adódott. Azon kevesek közé tartozott, akik elvből nem fogadtak el hálapénzt. Nyugdíjazása után tovább dolgozva még sok évig segítette az erősen fluktuáló orvoslétszámú osztály működését.

Párjával együtt szívesen utaztak, rajongtak az itáliai művészetért, Firenzét és Rómát többször felkeresték. A sokoldalúan művelt Uhl főorvos útján a klasszikus zene szeretete is meghonosodott otthonukban. Nyugdíjas korukban sem feledkeztek meg egykori munkahelyükről, és megtakarításukból nagyvonalúan fejlesztették az ajkai gyermekosztály műszerezettségét. Bélay Máriának meg kellett érnie férje évekig tartó, egyre súlyosbodó, gyógyíthatatlan betegségét, majd halálát. Elmagányosodva, időskori gyengeség következtében halt meg, 94 éves korában. Gyérülő számú, egykori munkatársaival együtt megőrizzük az ajkai kórház egyik alapítójának emlékét.

Krutsay Miklós

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában