Diktatúrák emléke

2023.02.26. 20:00

Emlékezzünk kegyelettel az áldozatokra!

A Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Pápa Város Önkormányzata megemlékezést szervezett. A rendezvényen Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének emlékező szavait Áldozó Tamás polgármester tolmácsolta.

Haraszti Gábor

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Fotó: Haraszti Gábor

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták, majd a Szovjetunióba vitték. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, így haladtak a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset jelképe lett a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének. 2001-től minden év február 25-én emlékezünk több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. A pápai megemlékezésen a Himnusz eléneklése után Csukárdi Sándor szavalta el Pilinszky János Ravensbrücki passió című versét, majd Áldozó Tamás olvasta fel a megemlékezőknek Polgárdy Imre gondolatait, aki betegség miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen.

– A kommunizmus diktatúrájának évtizedeiben sokan külföldre menekültek, családok szakadtak szét, örökre fájdalmas, lüktető sebet hagyva maguk után – mondta a polgármester a Pálos téren lévő Sulyok Dezső-szobornál. – A magyarság közös emlékezetének örökké részesei maradnak mindazok, akinek a lelke a nemzet szabadságáért szállt az égbe. Példájukkal, áldozatukkal, keresztútjukkal ők jelenítik meg mindazt, amely a Föld egy, határokkal körbezárt területét a hazánkká teszi, és bennük testesül meg mindaz, ami határokra való tekintet nélkül nemzetté formálja a világban szétszóródott magyarságot. Kötelességünk emlékezni, szembenézni a múlttal, fontos, hogy megismerjük teljes, igaz történelmünket. A kommunizmus emberiség elleni bűne nem véletlen volt, hanem tudatosan működtetett államgépezet. Emlékezzünk kegyelettel az áldozatokra! Hajtsunk fejet azok előtt, akikbe lelki sebeket mart a szenvedés, akik félelemben éltek, s mégis hittek abban, hogy megtalálják a kiutat. Áldjuk azoknak az emlékét, akik Istenhez és a nemzethez való hűségükkel és kitartásukkal példáink lehetnek. Adjunk hálát azért, amiért mi ismerhetjük a békét és a hazaszeretet útján járhatunk. 

Az emléknapon Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester is részt vett. A megemlékezés a Katona István-emléktáblánál koszorúzással és gyertyagyújtással ért véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában