Megváltozott pontszámítás

2023.02.06. 08:00

Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Az érettségi előtt álló diákoknak február 15-ig kell eldönteniük, melyik felsőoktatási intézmény mely szakán szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megváltozott pontszámítási szabályzat alapján érdemes a felvételizőknek újra kalkulálni eddigi eredményeiket, hiszen lehetséges, hogy sokkal jobb eredményt fognak elérni, mint azt várták. A felvételi pontszámítás rendszere két lépésben újul meg: 2023-tól kivezetik a központilag meghatározott minimumpontok rendszerét és a kötelező emelt szintű érettségi az alapképzési szakokon, illetve 2024-től az eddigi egységes maximum 100 pontos többletpontok rendszerét az intézmények által meghatározott 100 intézményi pont váltja. A 2024-es felvételi eljárástól aktuális intézményi pontrendszert a 2023. évi felvételi tájékoztató már tartalmazza majd. 

A 2023-ban és 2024-ben például a jelentkező hallgatók számára a Pannon Egyetem alapszakjai közül egyikhez sem kötelező az emelt szintű érettségi megléte. Azaz a Pannon Egyetem felelősen úgy döntött, hogy nem lehet kirekesztő kritérium egy emelt szintű felkészítéshez való hozzáférés a felsőoktatáshoz való bekerülés során. Ugyanakkor, ha a jelentkező rendelkezik emelt szintű érettségivel, ezért a 2023-as felvételi során a korábban megszokott szabályok szerint továbbra is megkapja a többletpontokat. A jövő évtől pedig a pontszámításban résztvevő emelt szintű érettségi kiemelt pontszámot ér, illetve a Pannon Egyetemre jelentkezők minden megfelelő eredményű emelt szintű érettségiért további plusz pontot kaphatnak (kiemelten értékelve, ha az a felvételi tárgyak egyikéből van). 

Szem előtt tartva a várható sikeres tanulmányi teljesítést is, az intézmény egységesítette a képzéseire vonatkozó minimum pontokat: felsőoktatási szakképzési szakra való bejutáshoz egységesen 240, alapképzési szakra pedig 280 pont szükséges; mesterképzésen változatlanul 50 lesz az intézményi minimumpont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában